Vandebron: Verse stroom, rechtstreeks van de boer

Disruptieve technologieën als schone energie, energieopslag en biochemie zorgen ervoor dat we in Nederland slimmer en schoner gaan produceren. Dat is handig, ook gezien de uitspraak in de Klimaatzaak die Urgenda onlangs won. Decentrale energie is sterk in opkomst en combineert energiestromen op allerlei manieren. Dankzij het energie – internet worden tal van nieuwe diensten en slimme energieoplossingen mogelijk. Vandebron is de eerste (en tot nu toe enige) online marktplaats voor duurzame energie ter wereld.
 
AirBNB voor groene stroom
Bij Vandebron kunnen boeren met een windmolen, biovergister of dak vol zonnepanelen zelf hun energie verkopen aan de alledaagse consument, zonder dat er een energiebedrijf tussenzit. De producent krijgt een betere prijs voor zijn of haar duurzame opwek, de consumens betaalt iets minder en weet zeker dat hij of zij groene stroom koopt. Die mag ze bovendien zelf kiezen, waardoor mensen de macht krijgen om de wereld daadwerkelijk te veranderen. Er zijn al veel lokale producenten aangesloten bij de Vandebron en het aantal afnemers groeit ook hard. Zo ontstaat een cascade aan energieniveaus, van huis-tot buurtniveau, van lokaal tot stedelijk niveau en van regionaal tot nationaal tot internationaal niveau. Die zijn allemaal verbonden dankzij slimme energienetwerken. 
 
“We bieden transparantie die voor de gevestigde orde niet mogelijk is.”
Energie kantelen van onderop
Vandebron wil de wereld verduurzamen en de energiemarkt transparanter maken, door met eenvoudige oplossingen te komen. Ze geloven dat de wereld verbeteren alleen werkt als het duurzame alternatief in alle aspecten beter is dan diens fossiele tegenhanger. In Nederland koopt (op papier) zo’n 63% van de huishoudens groene stroom, maar nog geen 10% procent van de elektriciteit wordt daadwerkelijk duurzaam opgewekt. Groene energie komt meestal uit vervuilende kolencentrales. Het wordt groen gemaakt met CO2 certificaten, wat niet leidt tot de broodnodige investeringen in duurzame energie. Er komt pas echt verandering als lokale energie- opwekkers een eerlijke prijs krijgen, zodat ze de mogelijkheid krijgen om verder te investeren.

Klein wordt het nieuwe groot
En dat merkt Vandebron ook, dat sinds kort dagelijks te zien is in het reclameblok voor het 20:00 uur journaal. Aan investeerders heeft Vandebron dan ook geen gebrek. Er is 1,9 miljoen euro geïnvesteerd, door o.a. Triodos, Dutch Greentech Fund (een fonds van de Rabobank, TU Delft, Wageningen University en het WWF), Greenspread (ontwikkelaars van duurzame energie projecten) en 5 informele investeerders. Het verdienmodel achter Vandebron is simpel: “Ons verdienmodel is een flat-fee van € 12,50 per maand, vergelijkbaar met het vastrecht van andere leveranciers.” Ze maken nadrukkelijk geen winst op de verkoop van energie. In tegenstelling tot energiebedrijven liggen de belangen van Vandebron zo veel meer in lijn met die van de consument (en het klimaat): een lagere energierekening. De consument weet precies wat hij krijgt en is goedkoper uit, én de producent krijgt een veel betere prijs.