Peter van Dommele

Samen delen en vermenigvuldigen zodat iedereen er beter van wordt. Dat is het doel van koploper Peter van Dommele. Met zijn bedrijf Cablean maakt hij van oppervlakteontwikkeling een markt van vraag en aanbod waarbij de waarde voor de maatschappij centraal staat.

Bij Cablean zeggen ze dat ze met elk oppervlak, bestaand of nieuw, geld kunnen verdienen. Dat gaat van een gevel die energie kan opwekken tot een dak dat water op kan vangen en voedsel laat kweken. Een geluidsscherm kan vanzelfsprekend geluid verminderen, maar kan ook de lucht zuiveren.
“Je moet de groene bovengrondse Shell willen worden”
Cablean
Cablean is begonnen met een technologische innovatie waarmee ze oppervlaktes kunnen laten kantelen zodat deze een soort tweede huid krijgen. Daardoor kan een oppervlak elk moment van de dag veranderen en voeg je functies toe aan iets wat normaal gesproken slechts één functie had. Die functies leveren waarde op voor de samenleving en geld voor de economie. Peter legt uit hoe het werkt. “Wij voegen functies toe aan bestaande oppervlaktes door een roterend gevelsysteem. Dat kun je gebruiken bij gebouwen, huizen, geluidsschermen, sportvelden. Daardoor hebben wij een systeem ontwikkeld waarbij het opwekken van energie gratis wordt. Bij Google kun je gratis zoeken omdat ze er van alles omheen bedenken en verkopen. Zo werkt het bij ons ook.”

Iedereen kan hier op den duur aan meedoen en geld aan verdienen. Alleen willen veel mensen het niet geloven (‘too good to be true’). Peter en zijn team van vijftien mensen moeten het dan ook voortdurend uitleggen. Hij wil met maatschappelijke partners oppervlaktes verduurzamen: met scholen, ziekenhuizen, buurthuizen en sportverenigingen. Voor de ene partner levert dat geld op, voor de ander gratis energie dat door het dak van een ziekenhuis is opgewekt.

“Het enige wat telt is dat je er met zijn allen aan verdient. Wij helpen maatschappelijke organisaties. Zo kunnen wij van voetbalclubs energieleveranciers maken die groene stroom kunnen leveren aan hun leden. Wij hebben een technologie ontwikkeld die werkgelegenheid oplevert en maatschappelijke meerwaarde, daar wordt iedereen dus beter van. Uiteraard heb je daarvoor investeerders nodig, maar die hebben we ook al gevonden. Door het duurzame verdienmodel wordt het aantrekkelijk te investeren.”

Wat Peter van Dommele tot een echte koploper maakt, is zijn tomeloze energie en zijn onvoorwaardelijk geloof in zijn eigen uitvinding: roterende oppervlaktesystemen. Hij ondervindt nogal wat tegenwerking op zijn pad, maar laat zich daar in het geheel niet door van de wijs brengen. De man heeft zo’n overtuigingskracht dat je wel mee moet gaan met zijn verhaal en zijn missie. En hij is ongeduldig, hij heeft haast, want hij wil nú het verschil maken.

“Je moet de groene bovengrondse Shell willen worden, daarmee de wereld duurzamer maken en er ook rijk mee kunnen worden. Dat kan heel goed samengaan!”