Oud Zwemparadijs Tropicana wordt blauwe circulaire hub

BlueCity010 is een circulaire hub en netwerk van lokale ondernemers die hun business plannen, grondstoffen en reststromen op elkaar aansluiten. Het doel is om dit netwerk van ‘nieuwe ambachten’ (die waarde creëren uit de reststromen van de stad) zo ver mogelijk uit te bouwen. Uiteindelijk is het idee dat de blauwdruk voor dit netwerk zichzelf repliceert naar andere steden en zo haar impact vergroot.

Momenteel bestaat het netwerk al uit zo’n 20 ondernemers, zoals Rotterzwam, Superuse Studios, Spireaux, Stadsimker en Studio Dust en de Aloha Bar. Dit aantal willen de initiatiefnemers verder uitbouwen en ze willen meer diensten aanbieden om de impact te vergroten. Daarom richten zij zich momenteel  een vestigingsplaats en op de aankoop van het Tropicana.

Sabine Biesheuvel is betrokken bij BlueCity010 als project coördinator. Ze heeft een enorme ervaring met impact en social businesses en het opzetten van structuren om hen verder te helpen. Net als veel Rotterdammers heeft zij  ook heimwee naar de hoogtijdagen van Tropicana. Sabine: “Het lijkt ons ook heerlijk om weer te genieten van de wildwaterbaan en het golfslagbad. Echter, door de leegstand is het pand erg verslechterd. Een zwembad is er niet op gebouwd om zo lang leeg te staan. Zonder de waterdruk zijn er scheuren en veel kapotte tegels gekomen. De baden zijn lek en de betonconstructie is aangetast door chloor. In de gekromde ramen aan de buitenkant zit vocht en de installaties in de kelder zijn kapot en verouderd. Tijdens de bouw zijn deze ingebouwd en vervanging vereist dat het hele pand moet worden opengebroken. Een volledige renovatie van deze grote gaat volgens ons minimaal twintig miljoen euro kosten. Daar komen dan nog onvoorziene kosten en tegenvallers bij. Dit doorberekend naar de prijs van een kaartje, leek het ons helaas een onhaalbaar plan.”

In alle andere plannen werd het pand platgegooid voor woningbouw. Sabine: “Wij wilden en willen het pand behouden, zo krijgt ook de jeugd van nu de kans om nieuwe herinneringen aan Tropicana op te bouwen. Het pand wordt opengesteld voor publiek, zo kan er worden rondgelopen in de voormalige wildwaterbaan, evenementen worden bijgewoond in het golfslagbad en de tropische hitte in de koepel (die dan stadskas is) kan worden ervaren.”

BlueCity010 richtte haar pijlen daarom op vestiging in het Tropicana. Dit voormalig subtropisch zwembad is bij uitstek geschikt om te laten zien, hoe een bestaand pand, dat haar functie verloren heeft, niet afgebroken hoeft te worden, maar hergebruikt kan worden door ondernemers. Dat betekent concreet 12.000 m2 innovatie, demonstratie, duurzaamheid en productie. Tropicana is als icoon van Rotterdam verankerd in de herinnering van velen uit de regio. Zowel als het tropisch zwembad van hun jeugd, maar ook als de belofte van vermaak en vertier die ten val is gekomen en die al jaren de Maasboulevard ontsiert. De afgelopen jaren is al nieuw leven in het gebouw gekomen: de Alohabar, Rotterzwam, en eerder ook Kromkommer, zijn innovatieve duurzame en circulaire ondernemers die nieuwe functies, betekenis en waarde hebben gegeven aan het gebouw.

Sinds halverwege oktober heeft Blue Citty010 het gebouw aangekocht van de vorige eigenaar voor €1,7 miljoen. Sabine:”Een bloedstollende strijd, die tot het einde onbeslist was. Het is zo gaaf dat uiteindelijk ons plan als het meest duurzame en financieel haalbare uit de bus kwam. Dit is een ware kanteling in het oude denken over vastgoedontwikkeling.”
 
“Onze huidige werkwijze van produceren, consumeren en afval weggooien is onhoudbaar. Gelukkig ontstaan er steeds meer kleinschalige initiatieven, die laten zien dat afval een onnodige en menselijke uitvinding is en die laten zien dat we op een duurzame manier kunnen voorzien in al onze behoeften.”

Voor de stad Rotterdam betekent het herstel van Tropicana uitstraling van het pand aan de Maasboulevard en een bruisend voorbeeld voor Nederland en de wereld van hergebruik, ondernemerschap, duurzaamheid en economische activiteit. Voor de bewoners betekent het een tastbaar en toegankelijk symbool van de nieuwe economie, waar kennis en kunde worden getoond en uitgewisseld. En er gebeurt al veel. In Rotterdam komen steeds meer concrete voorbeelden en ook economisch haalbare concepten. Maar ook in de visie van de Gemeente Rotterdam, Stadshavens en tal van publieke instellingen en bedrijven in Rotterdam heeft de circulaire economie een steeds prominentere plek ingenomen. BlueCity010 zoekt de samenwerking op met al deze initiatieven.

Volgens Sabine heeft dit type ondernemerschap meer ruimte, begeleiding en financiering nodig, zodat de haalbare en schaalbare plannen de kans krijgen om uit te groeien tot de omvang die we nodig hebben om een echt positieve bijdrage te leveren. Sabine: “In onze visie is de tijd dan ook rijp voor een volgende fase in de transitie naar een circulaire economie. Een volgende fase waarin krachten gebundeld gaan worden, initiatieven kunnen opschalen en we samen toe gaan werken naar een circulaire stad.”