Nynke Schaaf

Als projectleider bij de gemeente Rotterdam zoekt ze met mensen uit de wijk naar ongewone oplossingen voor leegstaande panden. Verbinder Nynke Schaaf beweegt als een vlinder tussen de oude en de nieuwe wereld en probeert ze met elkaar te verbinden. Om die twee werelden dichterbij elkaar te brengen en te mobiliseren, richtte ze het Instituut voor kantelaars, friskijkers en dwarsdenkers op.

Banken, vastgoedbedrijven en de overheid waren voorheen de vaste spelers op het gebied van wijken en panden. Leegstand was het probleem van de eigenaar, die vaak net zo lang wachtte tot het pand geld op zou brengen of afgeschreven kon worden. Het is niet prettig om in een straat te wonen met lege panden. Ze zijn niet alleen soms lelijk door slecht onderhoud, maar zorgen ook voor gevaarlijke situaties. Van de gemeente kreeg Nynke de experimenteerruimte om het anders te doen. Twee grote historische panden stonden al tien jaar leeg. De gemeente zei tegen haar: “Kijk wat nodig is om te transformeren, wat zijn de knelpunten en succesfactoren die de leegstand kunnen doorbreken?”
 
“We moeten veel meer voor elkaar zorgen”
Rotterdam
“Samen met de stadsmarinier en de gebiedsmanager van de gemeente zijn we naar die panden gegaan. We wilden het echt op een andere manier gaan doen en hebben letterlijk een feestje gebouwd met totaal verschillende mensen; architecten, ICT’ers, iemand uit de zorg, een supermarkteigenaar en veel mensen uit de wijk. We hebben broodjes en bier besteld en zijn op pandsafari gegaan. Met dertig man zijn we met zaklampen door het gebouw gelopen. Aan het einde van de avond zeiden we: ‘Stel, je hebt een miljoen euro, wat zou je dan met dit pand doen?’ Op die manier ontstond ruimte om te dromen en brachten we mensen met elkaar in contact die normaal nooit worden gevraagd. De gemeente heeft vijf initiatieven duizend euro gegeven om een bedrijfsplan op te stellen. En het is gelukt! Impact Hub Rotterdam zit nu als een van de initiatiefnemers via een huurcontract in het pand, de leegstand is doorbroken. Er zitten nu zestig bedrijfjes, waaronder een 3D-printbureau dat recyclet met plastic dat ze in de buurt ophalen. Het gaat volgens mij om stadsontwikkeling van onderop, organische groei en zelfbouw voor ondernemers. Niet alleen de ene wolkenkrabber na de andere bouwen. Geef mensen de ruimte en laat hen de inhoud van een pand bepalen, zo houd je een stad leefbaar en ontstaan nieuwe functies en beroepen.”

Naast haar baan bij de gemeente heeft Nynke het Instituut voor kantelaars, friskijkers en dwarsdenkers opgericht. Hier brengt ze initiatieven op het gebied van sociale en duurzame innovatie en disruptieve technologie in kaart en begeleidt ze samen met iedereen die mee wil doen, bedrijven en overheden die in een kantelfase zitten. “Ik geloof heel erg in klein en zie zo veel oplossingen in het veld. Ik wil het geld dat we verdienen beter verdelen en maatschappelijke problemen oplossen. We moeten veel meer voor elkaar zorgen. Dit doen we lokaal en het gaat om helpen en versterken.”

Nynke is een echte verbinder. Ze is heel erg zoekende en een twijfelaar, en gebruikt dat juist om mensen samen te brengen. Ze zoekt naar het beste wat mensen te bieden hebben en kijkt vervolgens hoe ze hen vooruit kan helpen.