Marjan Minnesma

Met drie afgeronde studies had ze carrière kunnen maken in het bedrijfsleven. Maar kantelaar Marjan Minnesma wil mensen wakker schudden, omdat klimaatverandering harder gaat dan menigeen denkt. Nederland volledig over op duurzame energie in 2050? Marjan gaat voor 2035. Om dat te bereiken verbindt en mobiliseert ze mensen.

“We kunnen over twintig jaar energieneutraal zijn. Deze omslag is betaalbaar, het kan met de huidige techniek en mankracht en het levert ook nog eens innovaties en 150.000 nieuwe banen op. Gaan we nu wachten op de zoveelste ramp, of gaan we gewoon aan de slag? Ik hoop het laatste, want wil onze jeugd een leefbare toekomst hebben, dan moeten we binnen twintig jaar de omslag gemaakt hebben.”
 
“Er is geen tijd te verliezen”
Wij Willen Zon
Dat het Marjan ernst is, laat ze zien met het succesvolle project Wij Willen Zon. In het verleden was er in Nederland een subsidieregeling voor zonne-energie, maar die was elk jaar binnen een paar dagen overtekend. Dat leverde steeds weer duizenden teleurgestelde mensen op die weer een jaar moesten wachten. Die mensen wilde Marjan helpen door hun vraag te bundelen en samen zonnepanelen in te kopen, zodat de prijs flink omlaag kon en subsidie niet nodig was. Op de Dag van de Duurzaamheid in 2010 deed ze haar oproep om mee te doen met het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen. Bij inkoop van minstens 50.000 zonnepanelen kon de prijs voor een complete installatie met een derde naar beneden. Het bleek te werken: de media doken er bovenop en er waren genoeg aanvragen, zodat Marjan naar China kon om zonnepanelen te kopen. Helaas wilden de banken haar geen overbruggingskrediet geven, dus vroeg ze de Chinezen om hulp. Die kwam, want ze hoefde pas drie weken na aankomst in Nederland te betalen. Toen hadden alle Wij Willen Zon-klanten al betaald. De eerste collectieve inkoopactie van Europa zonder subsidie of leningen was een feit. De succesvolle actie kreeg navolging en inmiddels zijn er in Nederland tientallen collectieve inkoopinitiatieven.

“Ik denk heel vaak: waarom gebeurt het niet? Doet niemand het, dan ga ik het wel doen. Dat was de reden waarom ik met Wij Willen Zon begon. Met Urgenda zit Marjan voor in de golf en zet ze nieuwe dingen op. “Als de markt het overneemt, stappen wij er weer uit. Ik geloof in: ‘zien eten, doet eten’. Dus laten zien dat het kan door het ook te doen. Ik vind het mooi om op Texel met een bouwkundig expert door een huis te lopen en te zien hoe zo’n woning energieneutraal gemaakt kan worden.”

Marjan Minnesma is wat dat betreft een echte kantelaar. Ze koppelt daadkracht aan organisatorisch talent en schaakt op alle niveaus: van CEO’s tot werkvloer. Ze is een doorzetter en gaat ook bij tegenslag door. “Ik ben een optimist en dat is nodig, want ik ben ook ongerust. Er is geen tijd te verliezen.”