Humans van Nederland: Timmy de Vos


Timmy de Vos, oprichter van E-waste race
Kleine stapjes dragen juist bij aan een duurzamere wereld

Voor mijn studie werktuigbouwkunde heb ik stage gelopen in Nicaragua. Daar ben ik heel veel inspirerende mensen tegengekomen. Geweldig vond ik hen, zo veel lef als zij hadden om iets op te bouwen vanuit een innerlijke motivatie om een sociale en duurzame impact te hebben. Dat sprak me heel erg aan. Wat ik daar heb gezien en ervaren, heb ik mee teruggenomen naar huis. Na mijn studie werktuigbouwkunde ben ik innovatiewetenschappen gaan studeren. Daar kon ik echt mijn ei in kwijt. Bij toeval rolde ik na die studie in de e-waste. Ik had gehoord over een wedstrijd om een eind te maken aan dat afval en daar een concept voor bedacht. Met dat idee heb ik gewonnen. Langzaamaan is dat mijn eerst grote ondernemersproject geworden.

Wat ik van van mijn reis naar Nicaragua en mijn ondernemerschap heb geleerd, is dat je met bevlogenheid anderen kunt inspireren. Ik heb ook geleerd – en gezien- dat iedereen een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Het heeft niet zoveel zin om de ambitie te hebben ‘de hele wereld’ te willen verduurzamen. Dat werkt vaak niet, en dan raak je gedemotiveerd. Klein is ook prima.  Als jij minder vlees eet, is dat al goed voor het milieu. Met kleine stapjes zet je ook al iets in beweging. Dan ontstaat er ook dat sneeuwbaleffect.

E-waste race is genomineerd voor de Social Innovation Award. Onderdeel van de European Social Innovation week. Stemmen jullie ook op de E-waste race?! Ga naar: social innovation award.