Humans van Nederland Kantelt: Tutku Yuksel


Ik wil op microniveau zaken aanpakken

Tutku Yuksel, medeoprichter THUIS Wageningen, een platform dat de inwoners van die stad met elkaar verbindt om hun woonomgeving socialer en duurzamer te maken.

‘Ik wilde altijd al mensen verbinden, daar ligt mijn passie. Dat is wat ik met THUIS doe: inwoners van Wageningen die iets voor hun stad willen doen, aan elkaar koppelen en hun initiatief verder helpen. Maar dat ik daar geld mee kon verdienen? Nee, dat had ik echt nooit gedacht.

Ik heb Internationale Ontwikkelingsstudies gestudeerd. Daar leer je hoe je grote problemen als de opwarming van de aarde of het schenden van mensenrechten op kunt lossen via beleid. Mooi, maar ik kwam erachter dat ik het interessanter vind om op microniveau zaken aan te pakken. Dat je ook echt ziet dat je een bijdrage levert aan een betere, een mooiere samenleving. Een bloemetje voor je eenzame buurvrouw, naar elkaar omkijken, samen de leefbaarheid in je buurt en stad aanpakken. Dat is wat ik het liefst doe.

Deels heb ik dat meegekregen van mijn ouders en grootouders. Mijn opa en oma zijn in de jaren ’70 vanuit Turkije naar Nederland gekomen om hier te werken. Ze hebben de sprong naar het onbekende gewaagd, verantwoordelijkheid genomen voor hun eigen leven en zich niet neergelegd bij de situatie. Dus dat ik met THUIS gestart ben, past heel goed in die traditie. Met THUIS ben ik gewoon begonnen. Omdat ik voelde dat ik dat moest doen. En het is echt een sneeuwbal, ons platform wordt steeds groter.

Financieel is het nog geen vetpot. Maar als het goed is, komt daar over een paar maanden verandering in. Supertof dus dat ik dan van mijn passie kan leven.’