Humans van Nederland Kantelt: Thijs Brouwer

Lekker stromen door de complimentenmachine

Thijs Brouwer is bedenker van de Complimentenmachine. Geen gewone machine, maar eentje waar buttons met complimenten uitkomen. Hij zet ze neer bij bedrijven en bij scholen. Inmiddels heeft op 100 basisscholen zo’n machine gestaan en zijn er 45.000 complimenten uitgedeeld. Dat mogen er wat Thijs betreft veel meer worden.

‘Hoe kan ik ‘goed bezig’ verder de wereld in helpen? Die vraag stelde ik mezelf. Eerder had ik al truien gedrukt met die tekst. Als ik daarin ging hardlopen, riepen mensen me na: “goed bezig”. Een positieve vibe is dat.

Het antwoord kwam in de kroeg, toen ik een handje nootjes uit zo’n machine haalde. Als dat met nootjes kan, dacht ik, kan dat ook met buttons. Zo is de complimentenmachine geboren: je stopt een muntje in de machine en krijgt een button ervoor terug met daarop teksten als: goed bezig of top.

Aandacht geven aan dingen die goed gaan, vind ik belangrijk. Er is al zoveel negativiteit in onze maatschappij. Ik wil niet de boel afbreken, ik wil juist meer positiviteit. Dan gaan dingen stromen. Daardoor kunnen mensen – jong en oud- mooie initiatieven opzetten die leiden tot een betere wereld.’

Thijs Brouwer – foto: Petra Kroon