Humans van Nederland Kantelt: Sandra Verbruggen

Sandra Verbruggen, denktankvoorzitter Bildung Academie en initiator van Eindhoven Kantelt

‘Die ene vraag heeft mijn hele leven veranderd’

‘Eén simpele vraag kan je in beweging zetten. Echt waar. Ik heb het zelf ervaren op mijn 21ste. Ik was op een feest, iemand vroeg mij daar wat ik studeerde. Zes jaar daarvoor was ik als drop-out van school gegaan. Ik was 2 keer blijven zitten en destijds moest je dan van school. Je kon wel naar een andere school die alle kinderen moest aannemen die van school gestuurd waren, maar dat wilde ik niet. Ik wilde gaan werken, dat mocht ook van mijn ouders.

Het was alsof de bliksem bij me insloeg door die vraag. De volgende dag heb ik me ingeschreven op de avondschool, ik ben keihard gaan studeren, klassen overgeslagen ook.. Dat ik uiteindelijk docent ben geworden, zal niemand verbazen. Dat heb ik jarenlang gedaan. Later ben ik ook afgestudeerd.

Mijn drijfveer als docent, en later ook in mijn andere projecten, is dat ik wil dat kinderen meetellen voor de persoon die ze zijn. Ik heb me als leerling heel eenzaam gevoeld, niet gezien. Dat wil ik andere kinderen besparen. Ik wil dat er naar het kind, de mens wordt gekeken en niet enkel naar de leerstof.’