Humans van Nederland Kantelt: Jeroen Beumer

Met een klein groepje inwoners van regio Utrechtse Heuvelrug startte Jeroen Beumer in de lente van 2015 Goed Volk. Beumer ervoer dat zijn mede-inwoners wel iets wilden bijdragen aan hun regio, maar vaak niet wisten hoe. Daar wil hij verandering in brengen. Doel is om op een positieve manier bij te dragen aan de leefbaarheid van Utrechtse Heuvelrug. Ieder vanuit zijn eigen talenten.


‘We startten met maar 4 man. Superklein ja. Van daaruit zijn we verder gaan bouwen. We vroegen iedereen om bij een volgende meeting iemand mee te nemen, zo zijn we gegroeid. We onderzoeken wat er leeft bij de groep, wat ze willen veranderen in hun buurt. Wie behoefte heeft om dat probleem aan te pakken, doet dat, vanuit zijn talenten. Mensen aanwijzen doen we niet. Vaag? Hmm, valt mee hoor. Wij geloven dat je alleen vanuit betrokkenheid je eigen leefomgeving kunt verduurzamen. Dan zijn mensen ook meer toegewijd. Ik zie Goed Volk ook als een opwaartse spiraal: als mensen eenmaal bij elkaar gebracht zijn, en samen iets gedaan hebben, is de verbinding hechter geworden, waardoor ze weer makkelijker dingen oppakken.

Ik wil gewoon graag zaken in gang zetten, om mensen bij elkaar te brengen. In die zin ben ik een kantelaar. Omdat ik niet in me eentje voor de muziek wil uitlopen, dat is soms ook best eenzaam, zoek ik medestanders. Zo’n groep als Goed Volk is dan heel fijn.’


Jeroen Beumer – foto Petra Kroon