Humans van Nederland Kantelt: Ingeborg Koot

Ontspullen maakt blij
Ingeborg Koot is in 2013 het platform Inzameldoelen gestart. Op een website vind je goededoelenadressen in heel Nederland waar je je oude spullen naar toe kunt brengen. Via social media activeert ze mensen om te ontspullen en hun ongebruikte zaken naar die goede doelen te brengen.

‘Mijn vader was een verzamelaar, een scharrelaar. Hij zocht altijd tussen spullen die mensen langs de kant van de weg zetten. Kwam ‘ie thuis met een paar schoenen. “Voor jou, kost niets”, zei hij. Als puber vond ik dat natuurlijk niet leuk, pas achteraf ben ik dat gaan waarderen. Daar ligt de kiem van mijn overtuiging dat het zonde is spullen in je huis ongebruikt te laten terwijl anderen ze juist heel goed kunnen gebruiken.

In mijn werk als organizer kom ik vaak tegen dat mensen maar moeilijk afstand kunnen doen van hun spullen, tenzij ze weten dat die op een goede plek terechtkomen. Ik koppel hen aan allerlei goededoelenorganisaties die ik ken. Die zijn hartstikke blij met die kleding, kasten, schoenen, boeken. Alles wat de ander niet meer nodig heeft. “Waarom zou ik deze service niet aan alle Nederlanders aanbieden?” dacht ik een paar jaar terug. Zo ben ik inzameldoelen.nl gestart, in mijn vrije tijd. Langzaam maar zeker is het een beweging geworden. Mensen helpen ontspullen en daar andere mensen blij mee maken. Hoe cool is dat?’


Ingeborg Koot – foto Petra Kroon