Follow This wil Shell laten kantelen

Follow this wil de wereld veel sneller duurzaam maken door ervoor te zorgen dat Shell zijn volle gewicht achter duurzame energie zet. Dat doen ze door massaal aandeelhouder te worden en bestaande aandeelhouders achter dit doel te scharen. Net zo lang tot Shell zich voldoende gesteund voelt om het roer om te gooien. Ze gaan één van ’s werelds grootste oliebedrijven bewegen om een duurzaam energiebedrijf te worden, waardoor de noodzakelijke en onvermijdelijke overgang naar een volledig duurzame energievoorziening veel sneller gaat. Nederland Kantelt sprak met initiatiefnemer Mark van Baal.

Als energiejournalist vroeg Mark van Baal het Shell managers al vaak genoeg: “Waarom gaan jullie niet voor duurzame energie?” Omdat Mark niet meer kan wachten vraagt hij het nu als aandeelhouder en vraag hij ons mee te doen. “Zou het niet geweldig zijn wanneer Shell zijn miljarden investeert in duurzame energie? Shell heeft de potentie om de energietransitie in een stroomversnelling te brengen!” Dat is de droom van Mark van Baal, de oprichter van Follow This, een beweging van Shell-aandeelhouders die willen dat Shell het roer omgooit en zijn volle gewicht achter de energietransitie zet. “Het is geen actie tegen Shell. Het is juist een actie om Shell te steunen: “Change the system by entering it.”
 
” De CEO van Shell moet een kantelaar worden. Hij heeft het geld en de macht om de wereld te veranderen. Wanneer Shell kantelt volgt de rest van de energie-industrie.”
Via Follow This kan iedereen die hierin gelooft een aandeel Shell kopen (nu 30 euro, geen gift, maar een investering in de toekomst). Wanneer Shell het roer omgooit wordt je aandeel op lange termijn meer waard. Samen met bestaande aandeelhouders en pensioenfondsen, die ook voor lange termijn beleggen en een duurzame beleggingsportefeuille nastreven, zorgen ze ervoor dat Shell zich voldoende gesteund voelt om een stip op de horizon te zetten: Shell wordt een duurzaam energiebedrijf in 2030 door vanaf nu alle winsten uit fossiele brandstoffen te investeren in duurzame energie.

Follow This schaarde in een half jaar tijd al 650 nieuwe en bestaande aandeelhouders achter zijn missie. Mark van Baal: “Samen hebben we nu ruim een miljoen euro aan groene Shell-aandelen.” Het is initiatief is per definitie een kantelproject; wanneer Shell kantelt leidt dit tot een doorbraak in de wereldwijde overgang naar duurzame energie. De initiatiefnemers van Follow This zien zichzelf als kantelaars, omdat ze een industrie gaan veranderen, als verbinders, omdat ze nieuwe en bestaande aandeelhouders achter hun missie scharen en als koplopers, omdat ze een nieuwe aanpak hebben: een bedrijf bewegen het goede te doen door middel van activistisch aandeelhouderschap. De belangrijkste barrières zijn de tegenwerpingen als “Shell gaat toch nooit veranderen.” en “Je kunt zo’n groot bedrijf niet van richting doen veranderen.” Bijna 700 aandeelhouders met 50.000 aandelen (1,25 miljoen euro) geloven dat het wel kan.Er is geen verdienmodel. Het is een project van 2 jaar. Mark van Baal vond zijn idee dermate goed en belangrijk dat hij besloot om er een jaar full time zonder inkomsten aan te werken. Zonder één persoon die er full time aan trekt en 10 vrijwilligers die part time werken krijg je zoiets niet van de grond. De eerste sponsoren komen nu binnen om door te gaan. Jan Rotmans van Nederland Kantelt is 1 van hen. Follow This gaat laten zien dat je een groot bedrijf van koers kan doen veranderen. Nadat Follow This Shell heeft bewogen om een andere koers te varen, kan dit voorbeeld door andere actiegroepen worden gekopieerd.

Wanneer gaat Shell naar Follow This luisteren?
Van Baal: “Theoretisch als de meerderheid van de aandeelhouders voor het voorstel stemt. In de praktijk luisteren beursgenoteerde bedrijven al naar aandeelhouders als ze een klein deel van de aandelen in handen hebben. Vooral wanneer ze gelijk hebben en een voorstel doen waar andere aandeelhouders niet tegen kunnen zijn. Het bekendste Nederlandse voorbeeld hiervan is het hedgefonds TCI dat met klein deel van de aandelen ABN Amro dwong om te splitsen en aan de hoogste bieder te verkopen. TCI was echter gericht op korte termijn winst. Wij zijn gericht op lange termijn winst.” In mei 2015 sprak Follow This namens 400 aandeelhouders met 10.000 aandelen en luisterde Shell. Voor de volgende aandeelhoudersvergadering in mei 2016 dient Follow This het agendapunt “Shell wordt een duurzaam energiebedrijf” in en probeert het zo veel mogelijk aandeelhouders achter zijn missie te scharen, onder andere pensioenfondsen die hun beleggingsportefueille willen verduurzaam en onder toenemende druk staan om fossiel vrij te gaan. “Het doel is dat Shell zich voldoende gesteund voelt om het roer om te gooien.”