In 2011 begon Ferenc in opdracht van de provincie Overijssel aan zijn project ‘Elimineer de burger’. Dat is een tournee waarbij hij de provincie in trekt om met gemeenten, verenigingen en allerhande mensen te praten over de samenwerking tussen bevolking en openbaar bestuur. Hij had namelijk de opdracht gekregen om ‘de dialoog’ aan te gaan met ‘de burger’.
“Zo lang bestuurders blijven denken in ‘zij’ en ‘wij’ kom je nergens”Overijssel
“Het taalgebruik bij de provincie, dat was het eerste wat me opviel. Het woord ‘burger’ is dodelijk voor het op gang brengen van een gesprek. Want ‘de burger’ bestaat niet. Zo lang bestuurders blijven denken in ‘zij’ en ‘wij’ kom je nergens. Dus houd op om in dat soort onzinnige termen te denken en schrijven. Ik ben gedegen onderzoek gaan doen naar de inwoners van Overijssel: wie zijn dat, wat beweegt hen? Dat was in 2011 nog niet gebruikelijk bij de provincie. Ik dacht: je geeft in vier jaar een miljard euro uit in de leefomgeving van echte mensen, dit doe je van hun belastinggeld. Dan wil je toch weten voor wie je dat doet?”
Als projectleider communicatie en participatie probeert Ferenc de buitenwereld naar binnen te halen. Het doel is om een verbinding te leggen tussen het openbaar bestuur en de bevolking van Overijssel. Bestaat de provincie over tien jaar nog? Ferenc denkt van wel, maar niet in zijn huidige vorm. “Alles en iedereen is bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat geldt ook voor het openbaar bestuur. Ik weet niet of de provincie op deze manier blijft bestaan. Ik denk wel dat er een regionaal middenbestuur blijft, als een verbinder die kijkt naar het gezamenlijke belang in de regio. Mijn ideale model is een sterk Europa, zonder landen, maar met sterke regio’s. Laat die regio’s rechtstreeks zaken doen met de overheid in Brussel. Binnen de regio’s zie ik zelfstandige gemeenschappen die zichzelf weten te redden zonder bemoeienis van een overheid.”
Twee tot drie keer per week gaat Ferenc de boer op. Hij merkt dat alle ontmoetingen gaan over vier vragen: Wie zijn we? Wat willen we? Wie hebben we nodig? En wat bieden we? Taal is hierbij belangrijk, en bepalende woorden zijn volgens hem: openheid, vertrouwen, samen en gezond verstand.
Wat Ferenc tot een echte verbinder maakt is dat hij zich goed kan inleven in de inwoners van Overijssel én in de bestuurders. Hij schakelt en makelt geestdriftig tussen beide werelden en probeert ze met passie te verbinden. Waarom heeft niet elke provincie een verbinder als Ferenc van Damme?