De geWoonboot is een zelfvoorzienende drijvende woning die voorziet in eigen energiebehoefte. Ze wordt gebruikt als vergader- en trainingslocatie en ligt bij de NDSM-werf in Amsterdam.
Sinds 2012 zijn ondernemers Jan Huisman en Joan Kramer de trotse eigenaren van de eerste autarkische waterwoning geWoonboot. Deze is in 2006 gerealiseerd, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Woningcorporatie Delta Wonen Zwolle. Met het vele water, dat het Nederlandse landschap kenmerkt, zou duurzaam drijvend wonen heel gewoon moeten zijn. Vanuit die gedachte is de geWoonboot ontstaan. De boot is in 2007 aangemeerd bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord en vijf jaar lang de thuisbasis geweest van de duurzame energie-expositie “opgewekt.nu”, opgericht door onder andere Pauline Westendorp.
“De boot is en blijft een inspiratiebron voor duurzame ondernemers en initiatiefnemers van duurzame
Ontmoetingsplek en inspiratiebron
De geWoonboot is een grote inspiratiebron en de eerste aanraking met duurzame (bouw)projecten voor Jan en Joan. Als scheepsrestaurateur was Jan verantwoordelijk voor het technisch onderhoud en Joan voor het organiseren van duurzame evenementen voor opgewekt.nu. Toen de expositie ten einde liep, was het voor Jan en Joan gauw duidelijk, deze duurzame ontmoetingsplek op de NDSM wilden ze graag behouden. Met de hulp van de Triodos bank konden ze de boot overnemen. Ze gaven de boot de functie als vergader- en trainingslocatie, waarbij de functie als duurzaam kenniscentrum en ontmoetingsplek behouden is gebleven.
Op weg naar geWoonboot 2.0
Jan en Joan: “De autarkische geWoonboot was jarenlang vernieuwend en innovatief. Er is destijds gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen en systemen. Gelukkig gaan duurzame innovaties en ontwikkelingen hard en maken wij plannen voor een vernieuwde 2.0 versie van de boot. Hierbij staan voorop: functie als duurzame ontmoetingsplek, greenhub, cradle to cradle materialen, autarkie, low tech systemen, opschaalbaarheid & zichtbaarheid op deze inspirerende plek.
Kantelproject of koploperproject?
Moet de geWoonboot worden gezien als iets dat kan leiden tot een doorbraak op grote schaal (kantelproject) of een vernieuwing die kan worden opgeschaald (koploperproject)? Joan en Jan: “Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Er zijn plannen voor de toekomst die als kantelproject beschouwd kunnen worden. Zo is de geWoonboot de inspiratiebron van CPO project “Schoonschip”. Dit is de eerste zelfvoorzienende drijvende woongemeenschap van Nederland en wordt binnenkort gerealiseerd in het Johan van Hasseltkanaal/Buiksloterham, bij ons om de hoek in Amsterdam Noord. Dit project kan leiden tot een doorbraak op grote schaal als meer projectontwikkelaars vergelijkbare wijken willen bouwen. Het idee voor dit project is geboren op de geWoonboot, die zo bezien een aanzet is tot een kantelproject. Daarnaast, zouden wij op onze huidige lokatie, de vernieuwde “low tech” versie van de geWoonboot willen realiseren. Dat zou je meer als koploperproject kunnen beschouwen.”
Welke rol zien jullie voor jezelf?
Jan en Joan: “Op dit moment heeft de geWoonboot de functie als verbinder en inspirator, het is een duurzame ontmoetingsplek. We brengen verschillende partijen met relevante kennis en ervaring op het gebied van duurzaam bouwen, wonen, werken & ondernemen actief bij elkaar op de geWoonboot. Hier worden nieuwe initiatieven geboren.”
Bekostiging
Joan en Jan: “Het verdienmodel voor het bekostigen van de duurzame activiteiten aan boord is de verhuur van de geWoonboot als vergader- en brainstorm/trainingslokatie.”
Wat kunnen anderen van dit project leren?
Jan en Joan: “De boot zelf heeft ons geleerd hoe autarkie (duurzame, zelfvoorzienende systemen) werkt, welke systemen moeten worden onderhouden en wat verbeterd kan worden. Verder trekt de boot zowel experts als nieuwsgierigen aan die zorgen voor een interessant spanningsveld waar veel gebeurt qua kennis en initiatieven. De geWoonboot is voor ons een continu leerproces dat gelukkig nooit stopt.”