Boukje en haar collega’s hebben het afgelopen jaar de handen vol gehad aan het uitzoeken hoe het zit met de regels en het beschrijven van ruimte voor rek. Boukje: “Te vaak komen we in onze dagelijkse praktijk ambtenaren en initiatiefnemers tegen die worstelen om elkaar te verstaan. Die de kloof tussen ‘kan niet, mag niet’ en ‘loslaten’ niet weten te overbruggen. Terwijl ze dat wel heel graag willen. Want ze zien genoeg kansen om meer voor elkaar en de eigen omgeving te betekenen. Die mensen willen we met dit boek vooruit helpen.”
“Te vaak komen we in onze dagelijkse praktijk ambtenaren en initiatiefnemers tegen die worstelen om elkaar te verstaan. Die de kloof tussen ‘kan niet, mag niet’ en ‘loslaten’ niet weten te overbruggen.”
Inmiddels ligt er materiaal voor een handig praktijkboek van meer dan 160 pagina’s. Het boek is bedoeld als inspiratiebron voor iedereen die regelmatig met regels in aanraking komt. Het bevat tips over hoe je zelf die rek kunt vinden met collega’s, bestuurders, partners en initiatiefnemers. Want tussen de regels is vrijwel altijd meer ruimte dan je dacht. Geschreven als aanmoediging voor ruimtemakers die dingen met en voor de samenleving mogelijk willen maken. Nieuwsgierig naar de inhoud? Hier vind je een voorproef. Voorbeelden van projecten die met hulp van de regels en de rek zijn gerealiseerd: de zelfbouwspeeltuin in een vinexwijk, de verkoop van streekproducten, ondersteuning van een buurtinitiatief en het verhuur van een jongerencentrum tot aan de parkeernorm bij een buitenschoolse opvang en gemeentegrond voor initiatief. De vragen die bij deze projecten centraal stonden zijn: Hoe doen we dat, ruimte geven? Welke ruimte zit er in regels en wat voor soort rek is er mogelijk? En hoe pareren we al die beren op de weg die we steeds met en voor elkaar opwerpen?
De interactie tussen overheid en samenleving wordt het meest concreet en tastbaar in gebieden in transformatie. Op de leegstaande plekken in de stad, op een aftakelend industrieterrein of in de nieuwbouwwijk waar ondanks de groei van de bevolking nog geen voorzieningen zijn. Daar komen de verschillende belangen van diverse stakeholders heel concreet samen: bewoners, ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren hebben ieder een eigen belang, maar ook een gedeeld belang: een economisch gezonde en levendige plek. Boukje (directeur van 7Zebra’s): ” Mijn overtuiging en ervaring is dat binnen het bestaande veel meer mogelijk is. Dat het een kwestie is van goed kijken vanuit verschillende invalshoeken. Om te zien dat regels niet eng en beperkend hoeven te zijn. Dat de systeemwereld kan aansluiten op de leefwereld zonder die systemen en de mensen die hen naleven meteen als star en ouderwets weg te zetten. Ruimte is een kwestie van perspectief. Changing Perspectives was de titel van mijn proefschrift en is het handelsmerk van 7Zebra’s, het creatief realisatienetwerk dat ik in 2010 oprichtte. Met dit boek wil ik lezers laten zien dat er altijd meer mogelijk is. Omdat de ene regel de andere niet is. Omdat er allerlei manieren zijn om rek te vinden, binnen regels en erbuiten. En omdat een beer op de weg niet meteen het einde van de route hoeft te betekenen.”
Draag bij aan het boek De regels en de rek!
De ambitie is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren welke rek er in regels zit. Daarom geeft 7Zebra’s het boek uit! En er is nog wel wat hulp nodig. Vandaar dat zij een crowdfundingcampagne gestart zijn via Voorjebuurt.nl. Super als zij met jouw bijdrage de realisatie van het boek mogelijk kunnen maken! Op de website van Voorjebuurt zie je welke tegenprestaties 7Zebra’s biedt. Wie weet ken je mensen die wel wat inspiratie op dat gebied kunnen gebruiken… Geef het boek aan je collega’s (leuk voor in het kerstpakket!) of plan een regel-reksessie in met je afdeling. Alle varianten op maat zijn mogelijk (info@deregelsenderek.nl).