De grootste inloopkast van Nederland

Door De Kledingbibliotheek kunnen modeliefhebbers echt iedere dag iets nieuws aan. De initiatiefnemers bedachten een bibliotheekconcept voor het delen van vintage kleding en willen daarmee de perceptie over kleding laten kantelen. Door het concept verdwijnt er minder kleding bij het oud vuil en kunnen leden altijd iets ‘nieuws’ aan.

De Kledingbibliotheek is een plek waar je kleding kunt lenen in plaats van kopen. Het werkt hetzelfde als een gewone bibliotheek,  je kunt lid worden en een abonnement of strippenkaart kiezen. Daarna  mag je kleding, tweedehands of gerecycled door een designer, uitkiezen en dit vier weken dragen. Daarna levert de lener het kledingstuk weer in en wordt het uitgewassen, zodat het weer opnieuw uitgeleend kan worden.
“Waarom zou je nog kleding kopen als je het altijd kunt lenen?”
Kledingkast delen
Evita Lammes legt uit hoe het concept werkt. “Van particulieren en textiel-inzamelaar Sympany krijgen wij tweedehands kleding. Die sorteren we en we kijken wat meteen gedragen kan worden. Die kleding lenen we uit. Als dat niet meteen mogelijk is, maken enthousiaste ontwerpers er nieuwe kleding van. Uiteindelijk hangen we al deze stukken op in onze locatie in Utrecht en kunnen onze leden het lenen.” Het project is volgens haar vernieuwend, omdat het op een andere manier naar kleding kijkt. “Waarom zou je alles moeten kopen en later weer weggooien? Je kunt van oude kleding mooie nieuwe stukken maken en samen een kledingkast vol unieke stukken delen.”

Koploper
De Kledingbibliotheek is in eerste instantie een koploperproject, beschrijft Lammes. “Nadat we ons idee online hadden gezet, dook de pers er op en hebben we het idee van kleding lenen overal verspreid.” Maar uiteindelijk hoopt ze een kantelproject te worden. “Kledingbibliotheek is een van de woorden van het jaar 2014 volgens NRC en Dikke van Dale, terwijl in 2013 de term nog niet eens bestond. Het concept van kleding lenen leeft en het is zeker landelijk en misschien zelfs internationaal opschaalbaar. Denk je eens in dat je op vakantie geen koffer meeneemt omdat je ter plekke je kleding kunt lenen.”

Raar of vies?
Het idee dat kleding lenen raar of vies is, is eigenlijk de enige barrière die de initiatiefnemers zijn tegengekomen. “We krijgen om die reden vaak de vraag of ze de kleren echt niet mogen kopen. Daarop vragen wij terug: maar waarom moet je het per se hebben als je het altijd mag lenen?” De Kledingbibliotheek is geheel onafhankelijk en draait zonder subsidie. “Al onze inkomsten komen via crowdfunding en onze abonnementen,  direct van de klant dus.” Die klant is heel belangrijk, benadrukt Lammes. “Wij hebben altijd veel gevraagd aan onze potentiele klanten en samenwerkingspartners. Hoe zouden zij het doen? Er was nooit eerder een kledingbieb opgericht, dus al het advies was welkom. Ook nu vragen we onze klanten om feedback, want De Kledingbibliotheek is nooit af.”