Co-creatie in boekvorm

Het Kantelingsalfabet wil in iets meer dan vier maanden een boek, twee events en een website creëren met meer dan 100 mensen. Dat vraagt om verbindingscapaciteiten. Daarnaast is het een koploperproject, omdat het de intentie van uitgeven verandert. Zo komt het e boek gratis beschikbaar en wordt crowdfunding ingezet voor de financiering van de papieren versie.

Het idee voor het boek ‘Het Kantelingsalfabet’ is op vrijdagavond 28 november 2014 in een uur geboren tijdens een Facebook-discussie. Doel is om met een grote groep verbinders, kantelaars en andersdenkenden, vanuit diversiteit een bijdrage te leveren aan de kanteling die nu in Nederland en België gaande is. Het Kantelingsalfabet wordt een verzameling persoonlijke verhalen gebundeld in een ebook waarin de auteurs hun ‘moment van wakker worden’ vanuit het eigen werkgebied beschrijven. De hoofdstukken worden ingestoken vanuit de deelgebieden waarin de auteurs actief zijn.
“Co-creatie is al vanaf het begin van de mensheid een gegeven.”
Vernieuwend
Richard van der Lee is initiator, projectleider en aanjager van het initiatief. Het vernieuwende aspect van het boek is volgens hem de snelheid. “Maar het is niet vernieuwend in de zin dat co-creatie al vanaf het begin van de mensheid een gegeven is. Maar het is wel nieuw om binnen vier maanden met meer dan 100 mensen en verschillende organisaties, een boek, twee offline events, een website en ideeën voor een mooi vervolg te creëren.” Dat alles doet Van der Lee samen met mede-initiatiefnemers Ingrid Bennink en Sabine van Baal in een zeer korte tijd van 28 november 2014 tot 1 april 2015.

Sociaal kapitaal
Volgens Van der Lee begon Het Kantelingsalfabet als verbindingsproject, maar gaat het nu meer richting kantelproject. “Dat zit in de relatie tot het uitgeven van boeken en de intentie waarmee je dat doet. Hierbij komen dingen om de hoek zoals denken en doen in sociaal kapitaal. Dit initiatief heeft daardoor ook trekjes van een koploperproject. Het is dus niet onder één noemer te plaatsen.” De initiatiefnemers van Het Kantelingsalfabet willen het ebook gratis ter beschikking stellen en het boek in een exclusieve oplage kostendekkend uitgeven met de webshop van De Alfabetboeken als distributiekanaal. “We zijn nu aan het kijken naar mogelijkheden van crowdfunding of werken met een partnermodel om uit de kosten te komen. Maar er is geen verdienmodel. Het project is tegen zo weinig mogelijke kosten en op basis van ruilhandel opgezet. De kosten waren in no-time gedekt.”

Verbinding
Andere sectoren kunnen van Het Kantelingsalfabet leren dat on- en offline combineren helemaal niet zo moeilijk is. Van der Lee vertelt dat het er vooral gaat om het gezamenlijk doel voor ogen te houden en in verbinding te blijven. “Daarnaast is het noodzakelijk om te organiseren op basis van ieders talent om dromen te realiseren. En als laatste dat je alleen wat kunt bereiken door keihard, vol passie en plezier te werken en ook te genieten van wat je samen bereikt!”