Claire Boonstra

Ze was een zeer goede leerling, zat op de Europese school en rondde een universitaire studie af. Lukte haar dit ondanks of dankzij het schoolsysteem? Dat vraagt Claire Boonstra, oprichter van Operation Education, zich af. Ze wil het onderwijs laten kantelen. Van iedereen langs dezelfde lat naar iedereen tot volle bloei.

“Ik had heel andere interesses dan de meeste kinderen, had een andere manier van denken en ik miste vaak de aansluiting bij ‘de groep’. Ik wilde graag aardig gevonden worden en was slim genoeg om goede resultaten te halen.” Wat ze vooral heeft gemist in haar opleidingen is dat niemand naar haar diepere motivatie heeft gekeken. “Het ging nooit om de vraag: wie is Claire eigenlijk? Niemand vroeg zich af: wat doet ze goed en wat doet ze graag? Dus waarom verwachten we dat iedereen hetzelfde moet leren als de samenleving juist vraagt om diversiteit? Dan moet het onderwijs juist unieke kennis, vaardigheden en persoonlijkheden afleveren!”
 
“Ik geloof echt in ‘samen sta je sterk’”
Operation Education
Claire heeft jarenlang het pad omhoog gevolgd. Ze studeerde Civiele Techniek in Delft, ging het bedrijfsleven in (KPN, Unilever) en werd daarna technologie-ondernemer. Het mede door haar opgerichte technologiebedrijf Layar was jarenlang wereldmarktleider in mobiele augmented reality en was hét grote voorbeeld van een Nederlandse start-up. Tot ze op het mondiale podium stond van het World Economic Forum in Davos, en zich realiseerde dat ‘hoger’ lang niet altijd hetzelfde is als ‘gelukkiger, beter of waardevoller’.

Twee jaar geleden hield Claire op TEDx Amsterdam een emotioneel verhaal over onderwijs, waar ze aangaf dat het haar roeping was het onderwijs in beweging te brengen. Het onderwijs was onvoldoende mee veranderd met de samenleving en zij werd daarin gesterkt door de talloze reacties die zij op haar oproep ontving. Dat was voor haar reden om Operation Education te beginnen. Een initiatief dat moet uitgroeien tot een beweging die een kanteling beoogt van het onderwijs: van iedereen langs dezelfde lat naar iedereen tot volle bloei. Onderwijs dat het beste uit kinderen en leraren haalt. Operation Education wil dat bereiken door te verbinden wat al gaande is en goede voorbeelden te etaleren.

“Ik geloof echt in ‘samen sta je sterk’. Het gaat om het uitwisselen van goede voorbeelden op alle niveaus; van een nieuwe school oprichten tot een School Waardenkompas dat mensen helpt om een school te kiezen. Het gaat om de olievlekwerking. Tien mensen die geraakt worden, raken weer tien nieuwe mensen.”

Claire Boonstra is een kantelaar, omdat zij als buitenstaander het onderwijs weet op te schudden. Zij weet mensen te mobiliseren en te verbinden. Ze is een gepassioneerde verhalenverteller die haar publiek weet te raken en met een stille onderwijsrevolutie bezig is. Ze is tot op het bot gedreven en heilig overtuigd van haar missie en heeft daardoor veel veranderkracht in zich.