Brendan de Graaf

In 2007 richt Brendan de Graaf de eerste energiecoöperatie nieuwe stijl op: TexelEnergie. Dat doet hij niet omdat hij per se duurzaam wil zijn, maar omdat hij het gewoon leuk vindt om iets nieuws te beginnen.

“Alles was moeilijk, niets ging gemakkelijk. We dachten: ‘Laten we beginnen met energielevering, dat is simpel.’ Maar zo eenvoudig was het dus niet.” Koploper De Graaf vertelt dat het heel lastig was om aan alle wetten en regels te voldoen. “TexelEnergie was de eerste lokale energiecoöperatie. Ook de partijen waar we mee samenwerkten, hadden er geen ervaring mee. We zijn ook een paar keer goed de mist in gegaan met, achteraf, onbetrouwbare partners. Dat hoort erbij. Het is onontgonnen gebied, niemand wist wat we aan zouden treffen.”
 
“Op het moment dat jij je kop laat hangen, weet je dat er niets meer gebeurt”
TexelEnergie
De timing van TexelEnergie bleek perfect. In 2007 werd een aantal Nederlandse energiebedrijven aan het buitenland verkocht. Dat zorgde voor een onbehaaglijk gevoel bij veel mensen, ook bij de inwoners van Texel. Ook bestond dat jaar de bootdienst van Texel honderd jaar. Deze bootdienst is in handen van de inwoners die voor een zo laag mogelijke prijs een zo duurzaam mogelijk vervoer willen. De combinatie van buitenlandse bedrijven die de energie gingen leveren en het saamhorigheidsgevoel van de Tesselaars zorgde voor een sterke drang om ‘het zelf te willen doen’. Anno 2014 is een kwart van de bevolking, 3.000 mensen, lid van TexelEnergie.

Brendan legt uit dat de begintijd heel spannend was. “In die eerste jaren, en eigenlijk gedurende de hele tijd, waren wij de muis in een gebied vol olifanten. Maar de olifanten laten de muis toe wanneer ze zien dat de muis waarde heeft. Veel mensen denken dat je alleen een goed idee nodig hebt om door een groot bedrijf serieus genomen te worden. Dat is inderdaad een noodzakelijke voorwaarde. Maar het gaat ook om doorzettingsvermogen, iets aan de man kunnen brengen en de juiste contacten hebben. Als koploper loop je voorop, dat is leuk, maar het maakt je ook vaak eenzaam. Op het moment dat jij je kop laat hangen, weet je dat er niets meer gebeurt.”

Brendan de Graaf is een echte koploper: kritisch, eigenzinnig en drammerig. Hij zag wat anderen nog niet zagen en zette de wereld van de lokale energievoorziening op zijn kop met TexelEnergie. Wat hem betreft gaat het allemaal niet snel genoeg. Al begrijpt hij dat dat van je perspectief afhangt: “Vanuit een straaljager lijkt de wereld stil te staan. Ga je echter op de aarde staan, dan valt dat reuze mee en gaan we best snel de goede kant op.”