Door veel meer ‘van onderaf’ te werken creëer je veel meer draagvlak voor je branding in de buurt, zij weten immers als geen ander wat hun gevoel bij een buurt is. Het ontwikkelen van een gebied gebruik makend van een community – zoals dat bij boloboost is ontstaan is niet uniek, maar we zijn wel één van de succesvolste voorbeelden.
“We hebben in korte tijd bijgedragen aan de gentrification van de buurt zonder vooropgezet marketingCommunity
Ik begon op 2 januari 2011 met één tweet om te laten zien dat Amsterdam Bos en Lommer (bolo) een buurt is waar het veel leuker wonen, winkelen en werken is dan velen van buiten bolo op dat moment dachten. Inmiddels is boloboost uitgegroeid tot een van de succesvolste – online en offline – buurtcommunities.
Het ontwikkelen van een gebied gebruik makend van een community – zoals dat bij boloboost is ontstaan is niet uniek, maar we zijn wel één van de succesvolste voorbeelden.
Gezien de vragen die ik krijg om te vertellen hoe we het in Bos en Lommer hebben gedaan zou je kunnen spreken van een koploperproject, echter zou je misschien ook mogen spreken van een kantelproject – wanneer de methode van bottom-up gebiedsontwikkeling steeds meer plaats gaat vinden of er een mengvorm ontstaat waarbij ‘de bureaus’ de buurt een grotere rol geeft binnen het proces. Ik zie mijzelf dan ook vooral als koploper waarbij het project wel door kan groeien naar een kantelproject. Of je daarmee dan zelf ook automatisch de titel kantelaar krijgt is de vraag.
Onze community is ons grootste kapitaal – een combinatie van kennis, ervaring, betrokkenheid en energie – waardoor wij eenvoudig als zelfstandige community kan opereren. De bekendheid van boloboost bij de gemeente geeft ons ook de luxe dat we eenvoudig de juiste wegen weten te bewandelen voor wat betreft wet en regelgeving. Omdat we onafhankelijk zijn kunnen we ook doen wat we zelf leuk vinden, wat de motivatie, inspiratie en energie binnen de community ten goede komt.
Om quitte te spelen beschikt boloboost over een klein budget van stadsdeelsubsidies en fondsen.
Andere vormen van sponsoring dan geld
Bovendien zijn ondernemers in bolo graag bereid om te sponsoren – veelal in producten en diensten in plaats van geld. Maar verreweg de grootste sponsor is de community door tijd en kennis aan te bieden. Ik denk dat het voor overheid en ook reclamebureaus belangrijk is zich te realiseren dat een goede buurtcommunity de ambassadeur van je buurt is en dat daar geen duur betaalde campagne tegenop kan. Voor de communicatie dien je dus meer en meer gebruik te maken van lokale communities.
De bottom-up methode heeft als belangrijkste voordeel dat het vanaf de start van een brandingscampagne al een groter draagvlak heeft en dat het – omdat de community betrokken is – veel minder geld kost om een merk in de markt te zetten. Vaak is de ‘buurtbrand’ er al, alleen moet je weten waar je moet zoeken.