Wanneer begin je met remmen? Urgenda weet het. Al lang.

Daar waar het kabinet haar best doet om de rechter keer op keer  te proberen te overtuigen dat ze genoeg doen  om de klimaatverandering tegen te gaan, heeft de rechter al meerdere keren de uitspraak gedaan dat de Staat juist niet genoeg doet.
De Staat grijpt zich aan haar laatste strohalm; ze gaat in cassatie. Afgelopen maandag was er een extra zitting georganiseerd om het pleidooi van beide partijen te horen.

In trouw stond een geweldig verslag van de klimaatzaak. ‘Baby’s niet welkom op klimaatzaak Hoge raad’. Frank Staver haalt hier een sterke  metafoor aan:
Wanneer begin  je te remmen als je op een afgrond afdendert? Er zijn momenten genoeg wanneer je dat kan doen, maar op gegeven moment is het te laat, en duik je de afgrond in. Een mooie metafoor en laten we vooral hopen dat deze rechters ook besluiten dat de Staat nu echt op zoek moet naar de rem om hem vervolgens diep in te trappen! misschien storten we dan niet met z’n allen in die afgrond.

De rechters gaan hun best doen om voor het eind van het jaar een uitspraak te doen.

Urgenda heeft in ieder geval een 40 stappenplan klaarliggen om er direct mee aan de slag te gaan. Dus Staat…… waar wachten jullie op?

Lees hier het artikel van Trouw.    En lees hier over het 40 puntenplan van urgenda