Veel liefde en geluk voor 2019

Terugblikken en vooruitkijken. Gaaf om te zien hoe Nederland (en de wereld) enorm in beweging is, soms vergeet je het bijna, MAAR…. Om met de deur in huis te vallen: laten we vooral stilstaan bij wat er afgelopen jaar goed is gegaan. Worldsbestnews maakte niet voor niets het overzicht: De 99 redenen waarom 2018 een goed jaar was.


There’s no place like home. In 2018 werden dromen gebouwd. Duurzame huizen van Arjan Broer en Tanja Abbas bijvoorbeeld, en de verbouwing/verduurzaming van een oude paardestal bij ondergetekende. Anke Siegers heeft een lap grond bouwrijp gemaakt voor haar duurzame huis. Zie de afbeeldingen onder dit artikel.

Het nieuwe jaar biedt volop kansen. Kansen die we met beide handen aan willen grijpen. Begin februari zal Nederland Kantelt daarom met het bestuur en het hele team samen gaan zitten om te kijken naar wat we hebben en wat we willen, en onze missie en visie. Welke evenementen starten we op? Bij welke initiatieven haken we aan? Wie wil er meedoen en welke partnerschappen kunnen we sluiten? De kracht van kantelen zit ‘m namelijk (onder andere) in samenwerken.

Enkele kantelaars uit het team hebben al concreet hun Next Step op papier:

  • “De honderden onderwijsinnovaties die overal gaande zijn verbinden. Binnen het onderwijs, maar zeker ook daarbuiten. Ik kan niet wachten op het moment dat de transitie in het onderwijs nog meer vruchten afwerpt.” – Yolanda Eijgenstein
  • “Nog drie boekjes: Besluit met CONSENT uitgeven. Zodat meer mensen in organisaties gaan ervaren hoe fijn het is om op basis van gelijkwaardigheid samen te werken en besluiten te nemen. Zodat iedereen zich gezien, gehoord en begrepen voelt en zich realiseert dat hij of zij waarde toevoegt. Altijd!” – Baudy Wiechers
  • “Organisaties helpen hun cultuurfundament (uit) te bouwen. Een basis van zelfbewustzijn en ‘comfortabel in chaos samenwerken’ om zo kanteling en innovaties binnen organisaties een boost te geven.” – Martine van den Hoed
  • “De meest complexe onderwijsvraag: het (lokale) lerarentekort, oplossen. Dit wil ik doen door te kijken naar ideeën die op het snijvlak liggen van onderwijs, technologie en design en dit middels design thinking te vertalen naar negen andere sectoren met complexe vraagstukken in 2019. Daarnaast wil ik werken aan een toekomst, met trendvertalingen, waarin we allemaal zelfvoorzienend kunnen leven, ongeacht achtergrond.” – Nick van Breda

Lees ook die van kantelaar Anke Siegers: “het thema van dit jaar is voor mij: bouwen”, bestuurslid Ruud Koornstra: “nu doorpakken met het verduurzamen van de wereld en Nederland voorop” en kantelaar Jan Rotmans: “wanorde is nodig om tot een nieuwe maatschappelijke orde te komen”.

Wat is jouw volgende stap in 2019?