De Nacht van de transitie: het verslag

In de net nieuwe Seats 2 Meet in Tilburg kwamen op 11 december 2018 tientallen kantelaars van ver en dichtbij samen tijdens de Nacht van de Transitie. Een uitgebreid diner, sprekers, ruimte voor vragen, een interactieve JUMP!… Het was er allemaal.

Ruud Koornstra, de Nationale Energie Commissaris, trapte de Nacht van de Transitie af en maakte de zaal alert. Hij springt in voor Matthijs Jaspers, die zich op laatste moment helaas ziek moest melden. Vragen van Sharona, Marleen en uit de zaal worden in rap tempo beantwoord. Er ontstaat meer een gesprek  dan een lezing. De discussie word niet geschuwd.

Ruud, de man die de transitie in de praktijk brengt, is een levend voorbeeld van ‘practise what you preach, considering circumstances’. Als energiecommissaris is hij in het dagelijks leven bezig die circumstances naar een circulaire economie te transformeren. Hij reist (in zijn Tesla) stad en land af om partijen te inspireren, met elkaar te verbinden en te begeleiden. Hij noemt dat het goed is om te weten wat de nieuwe technische snufjes zijn, maar het echte transformeren vindt plaats in het verbinden en  het werkelijk aanpakken van bestaande regels en afspraken.

Ruud doet vooral een oproep om nu door te pakken met het verduurzamen van de wereld en Nederland voorop. Laat vooral de verwarringzaaiers links (of rechts) liggen en vaar op eigen kompas. Of dat nu met technische snufjes is, praktische oplossingen of vanuit je hart de transitiewaarden volgt/naleeft. Go for it!

Jan Rotmans raakt daarna het onderwerp: het verschil tussen de oude en nieuwe wereld. In de oude wereld zijn de leiders en de politici. De nieuwe wereld zit in ons en dient uit ieder van ons persoonlijk te komen. We moeten niet blijven debatteren welke technische ontwikkelingen de beste zijn. We moeten aan de slag! “Maar Jan: klopt het dat de weerstand toeneemt? En wat doen we met de haatmail die we krijgen? ” Rotmans: “JA, de weerstand neemt toe en eigenlijk is het een goed teken! De weerstand die je tegenkomt, zal groeien naarmate het kantelpunt bereikt wordt. Leer te genieten van de weerstand en verlies niet uit het oog waar je het voor doet.”

Ik gun iedereen volgend jaar meer chaos en rust, zegt Rotmans. Uit de zaal komt nog de vraag hoe hij tegen de chaos en wanorde aankijkt, weet hij hoe het met de volgende generatie zit? Het bewijs staat letterlijk op. Jongere Lisa Heijman; Chaos? Ik denk dat wij het wel leuk vinden, worden jullie er bang van?

Tussen de gesprekken door zorgde Peer de Graaf voor een muzikaal intermezzo, zodat de zaal niet té veel zou blijven hangen in alle soms zware en serieuze onderwerpen. Het wordt dan ook goed ontvangen. 

Ineke Hurkmans zorgt, tegen het einde van de avond, met de JUMP! dat het niet blijft bij mooie ideeën, maar iedereen daadwerkelijk gaat doen. Ineke is bekend van succesvolle transities van ‘afstandsbedieningsmanagement’ naar zelf organiseren. Kom in de benen en maak die JUMP!.

Deze avond maakten we een stap van theorie naar praktijk, m.b.t. de transitie. Met een concreet plan en nieuwe energie en ideeën op zak, ging iedereen na een gezellige borrel weer richting huis.

Dank aan allen die hebben bijgedragen en meegedaan aan deze mooie avond.

Wil je de avond (nog een keer) zelf beleven? Nick van Breda maakte een live opnamen. Check deze link.