Fototentoonstelling bij FOTODOK in Utrecht over macht.

Het leven van burgers wordt steeds meer gestuurd door algoritmen en andere machtige systemen waar ze geen invloed op hebben. Van vrijdag 23 november t/m 24 februari is bij FOTODOK de tentoonstelling Who’s in Control? te bezoeken waar fotografen deze onzichtbare en niet tastbare krachten verbeelden.

FOTODOK stelt jaarlijks groepstentoonstellingen samen, met werk van internationale fotografen, rond een actueel maatschappelijk thema. In de tentoonstelling Who’s in Control? verbeelden fotografen de onzichtbare krachten die ons leven steeds meer sturen. Algoritmen op social media beïnvloeden onze mening en in de openbare ruimte worden we gevolgd door moderne, intelligente camerasystemen die elke vorm van afwijkend gedrag registreren.

Curator Rob Wetzer: “Wat je niet ziet of niet begrijpt, bestaat al snel niet. Als we grip willen houden op onze toekomst, moeten met elkaar in gesprek gaan over al die onzichtbare én zichtbare processen. Fotografen verbeelden deze krachten die nu ons dagelijks leven beïnvloeden. Het maakt het makkelijker deze te begrijpen en te bespreken wat we in de toekomst willen.”

In de tentoonstelling werk van Jos Jansen (NL), Esther Hovers (NL) en Eline Benjaminsen (NO). En nieuw nog niet eerder in Nederland getoond werk van Donald Weber (CA), Guy Martin (UK), Carlos Spottorno (ES) & Guillermo Abril (ES), Pim Boreel (NL) & Felipe von Dobschütz-da Silva (BR).

Verschillende fotografen in ‘Who’s in Control’ zetten de kijker zelf aan het denken om te onderzoeken wat echt is en wat niet. Bezoekers moeten zelf maar beoordelen of al die systemen en algoritmen een positieve ontwikkeling zijn,” aldus curator Rob Wetzer.

In The Parallel State toont Guy Martin een verhaal over macht, autoritarisme en het theater van de politiek. De serie bestrijkt de periode tussen de protesten in Gezi Park in Istanbul in 2013 tot en met nasleep van de mislukte militaire staatsgreep in Turkije in 2016. Martin onderzoekt ‘de waarheid’ in een tijd waarin twijfel en misleiding overheersen. Hij mengt zijn foto’s van de protesten met beelden van het dagelijks leven, sets van soapseries en archiefmateriaal tot een nieuw verhaal. De grens tussen feit en fictie vervaagt. Wat is soap? Wat is nieuws? Het is een poging het hedendaagse Turkije in al zijn complexiteit te doorgronden.

Esther Hovers toont in False Positives de moderne, intelligente camerasystemen die de openbare ruimte monitoren. Deze registeren afwijkend gedrag. Nu worden deze meestal nog door mensenogen beoordeeld. In de nabije toekomst voorspellen algoritmen crimineel gedrag. Maar wat is afwijkend gedrag?

Eline Benjaminsen wil met Where the Money is Made de ongrijpbare en verborgen economische macht van de flitshandel zichtbaar maken. Cruciaal voor de flitshandel is de snelheid waarmee de hardware en software reageert via een snelle dataverbinding. Benjaminsen traceerde de zendmasten en ontvangers in het landschap en bracht zo een deel van deze handel in kaart.

Taferelen
Op de donderdagavond kan je bij FOTODOK om 18 uur aansluiten voor een rondleiding door de tentoonstelling, is er een daghap om 18.45 van restaurant SYR dat gerund wordt door Syrische vluchtelingen. Tijdens het eten delen een ervaringsdeskundige en fotograaf hun visie op een specifiek thema uit de tentoonstelling. Donderdag 29 november staat macht in de financiële wereld centraal met als spreker o.a. Martijn Jeroen van der Linden. 17 januari gaat het over macht in de zorg met fotograaf Jan Hoek en socioloog en ondernemer Pepijn van der Weide. Hij is medeoprichter van Astare: een bijzonder bedrijf dat zorgmedewerkers detacheert. De winst zetten ze om in inspiratie voor iedereen die zorg nodig heeft of erin werkt. Pepijn: ”Onze droom is een GGZ die vooral gericht is op talenten en dromen van mensen. Wat als we macht en controle in de zorg nou eens inruilen voor vertrouwen en nieuwsgierigheid?’’.

FOTODOK is een internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht.

Who’s in Control? is te zien van 23 november t/m 24 februari bij FOTODOK op de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht. www.fotodok.org.

Who’s in Control? wordt mede mogelijk gemaakt door; Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds