Van Vonk naar Vuur met Boudewijn Tooren – Herenboeren

Op 11 september kom je alles te weten over de Herenboeren. Boudewijn Tooren is op deze eerste avond van de serie Van Vonk Naar Vuur zeer openhartig. Kantelen op organisatieniveau. Verandering, transformatie creëren in organisatie. Hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan? Welke inzichten heb je opgedaan?

Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Reserveer snel:
Klik hier als je voor 11 september of de hele serie een kaart wilt bemachtigen.

Iedereen die wel eens eet, weet dat het fijner is en beter voelt, als je het samen met anderen doet. Want samen eten verbindt. En wat voor samen eten geldt, geldt ook voor de gezamenlijke productie ervan: het maakt gelukkig. Boudewijn Tooren is voorzitter van Herenboeren Wilhelminapark, een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf: de Herenboerderij. Voor de opzet van de Herenboerderij zijn circa 200 gezinnen nodig ofwel 500 monden. Je kunt lid worden van de coöperatie en dan leg je eenmalig € 2.000,- in; hiermee wordt je voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij. Deze investering maakt de oprichting van de boerderij mogelijk. De grond wordt gepacht. Een professionele boer produceert het voedsel.

De Herenboerderij heeft geen winstoogmerk. De kosten die de boerderij maakt, worden gezamenlijk betaald via een wekelijkse bijdrage. De hoogte daarvan is afhankelijk van de begroting die in de algemene ledenvergadering is vastgesteld en het aantal ‘monden’ in je huishouden. Is er geld over, dan kunnen de leden besluiten te investeren, of de wekelijkse bijdrage te verlagen. In 2017 waren deze kosten wekelijks ca € 11,00, waarvoor je groenten, fruit, aardappelen, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees krijgt. Mensen die geen vlees eten, dragen ca € 6,00 bij.

Onze boer werkt vraaggestuurd. In een enquête geven de leden aan wat ze willen eten en de boer probeert dat te produceren. Zo heb je regie over de productie van je eten. Je mag de boerderij bezoeken om te zien hoe de producten worden verbouwd. Meewerken mag, maar hoeft niet. Je bent tenslotte Herenboer.

Voor Boudewijn is het Herenboeren initiatief Wilhelminapark een uitgelezen kans. Hij barst van de energie en wil beweging creëren. Hij zet zijn creativiteit in om op kleine schaal het voedselsysteem te kantelen.

Tickets
Kosten zijn €40,- per bijeenkomst of €100,- voor drie bijeenkomsten. Dit is inclusief simpele maaltijd met soep en sandwich, koffie, thee en water en borrel. Studeer je? Gebruik dan de Vonk inspiratie kaart (neem je studentenkaart mee naar de bijeenkomst)

Aanmelden?

Klik hier als je voor 11 september of de hele serie een kaart wilt bemachtigen.

Klik hier als je voor 23 oktober of de hele serie een kaart wilt bemachtigen.

Klik hier als je voor 13 november of de hele serie een kaart wilt bemachtigen.

Nederland Kantelt organiseert deze serie van Vonk naar Vuur i.s.m.: