Nick van Breda bij de 8 verzen van de Dalai Lama

Gisteren bezocht ik de 8 verzen voor het trainen van de mind. Ik noem het ook wel de 8 lessons for enlightment. Deze zeggen zoveel over wat we in de basis nog moeten leren om verlichting te krijgen en een ontzettend mooie wereld achter te laten als we de aarde verlaten bij de dood dat ik hier graag wat over op de website deel. 

Een van zijn versen over de basis van de Darma ( zijn de normen en regels van het persoonlijke en sociale gedrag in India. Het is het belangrijkste begrip in de Indische samenleving en geldt dan ook niet alleen binnen het hindoeïsme (dharma), maar ook in het boeddhisme (dhamma), jaïnisme en sikhisme.) is:

“Wisdom of existence and no self

Fundamental ignorance
Heat and cold can not live together for long
They don’t stay together for long.

Darkness and light can not co exist. The one weakens when they other grows.

Understanding needs to be deepened integrated to stop the ignorance.

Form is empty and empty is form.
Things that we assumed that
Combination of its various parts. Nothing stands there like This is it! Nothing exists.

Form do exists only as designations.
What is our physical world. They don’t find anything. Quantum fyics is the same as the mind comes to.

Form and emptyness share the same identity”

Wat eigenlijk zegt dat we minder waarde moeten hechten aan materialisme, aan objecten en meer aan onvoorwaardelijke liefde voor anderen dan slechts jezelf. Jezelf is niets, je bent onderdeel van een groter geheel. Pas als je dat hebt ondervonden ga je beseffen in wat voor wereld we leven. Is het een simulatie waarin we allemaal mee gaan spelen maar nog niet zo goed in zijn of is het het einde van de wereld waarin we daarin tekort schieten en opgeslokt worden door een reeks natuurrampen die ons overspoelen? Of verdwijnt de zon ☀ op een dag. 

De 8 verzen zijn overduidelijk en ontzettend eng voor ons als mens maar alleen als we jaloezieën, macht, vijanden, uiting kunnen weerstaan en als leermeester gaan zien zullen we allen in vrede en voorspoedigheid met elkaar leven. 

Fijne dag gewenst. 

Nick van Breda
Project manager Future Flux Festival
0031 639895302
Http://Futurefluxfestival.nl