Zomerinspiratie: LUISTER naar de transitie in de accountantswereld

Hoe denken experts uit de financiële wereld zowel in de oude als in de nieuwe economie over de vraag of de balans de werkelijke waarde van een bedrijf weergeeft. Om er achter te komen wat nu de werkelijke, diepere waarden, van een bedrijf zijn, gaat Erik Friedenberg van Manifesto met ze in gesprek om te kijken HOE ze over deze vraag denken EN WAAROM ze zo denken. 

Erik: Ik doe dit omdat ik vragen van ondernemers kreeg hoe ze hun bedrijf op waarden kunnen sturen in plaats van (alleen) op geld. Ook investeerders die gelden beleggen van mensen die best genoeg willen nemen met minder financieel rendement als zichtbaar wordt welke andere waarden er in het bedrijf worden gerealiseerd. Maar vooral ook omdat we binnen Manifesto met onze ondernemers vaak spreken over de waarden die ze realiseren en hoe ze daarop kunnen sturen.

Maar ik doe dit niet alleen. We zijn inmiddels met een grote groep mensen bezig om het gedachtegoed als ook een praktische tool aan het ontwikkelen onder de naam Schaal van Betekenis. Het zijn onder meer ondernemers, studenten, wetenschappers, accountants etc.  Het wordt allemaal open source ontwikkeld en ondergebracht in een stichting onder dezelfde naam. En op 23 november 2018 organiseren we  een grote Creaton om dit alles verder te ontwikkelen.

Met dit gedachtegoed is Erik vanuit Manifesto en samen met Karen André, een organisatiefilosoof gestart.

Zijn grotere doel is om de accountantswereld te veranderen, echt het systeem te veranderen. Sluit goed aan bij het door Manifesto ontwikkelde ondernemersrapport en persoonlijk scorebord. Zodat zij een nieuwe invulling kunnen geven aan de accountancy.
Om te laten zien dat je betekenis moet hebben, dichtbij de ondernemer moet staan, hem/haar helpen om dichterbij zijn/haar dromen te komen, op een maatschappelijk duurzame manier. Het is de enige manier waarop de accountancy kan overleven. En we met z’n allen de wereld een beetje beter kunnen maken. Daarom moet er geluisterd worden. Sterker nog er wordt geluisterd hebben wij al gemerkt. Steeds meer ondernemers sluiten zich bij Manifesto aan en ook meer en meer accountants komen zich bij Manifesto inspireren.

Manifesto is ook lid van Good Finance, de coöperatie voor vernieuwers van de financiële sector.

LUISTER:
Louis Bohtlingk van het Care First World Network
http://schaalvanbetekenis.org/podcast/geeft-een-balans-de-werkelijke-waarde-van-een-bedrijf-weer/

 

Caroline van Leenders, RVO
http://schaalvanbetekenis.org/podcast/geeft-een-balans-de-werkelijke-waarde-van-een-bedrijf-weer-2/Willem Vreeswijk, New Financial Forum
http://schaalvanbetekenis.org/podcast/geeft-een-balans-de-werkelijke-waarde-van-een-bedrijf-weer-3/

 

Herman Wijffels
http://schaalvanbetekenis.org/podcast/geeft-een-balans-de-werkelijke-waarde-van-een-bedrijf-weer-4/

 

Bas-Jan Blom, director ASN Investment Funds
http://schaalvanbetekenis.org/podcast/geeft-een-balans-de-werkelijke-waarde-van-een-bedrijf-weer-5/

 

 

En let op: Binnenkort komen er meer!