Nederland Kantelt laaft zich aan kennis en wetenschap

Afgelopen maand waren de mensen van NL Kantelt bij het Grootste Kennisfestival van Nederland , Future Flux Festival, Kate Raworth en Rutger Bregman. Bevestiging en medestanders opzoeken. En vooral veel Inspiratie opdoen. En die geven we hier ook weer door.

Het Grootste Kennisfestival van Nederland
Wauw wat een aanbod met inspirerende sprekers. Die indruk op ons gemaakt hebben of gewoon leuk en amusant: Maarten Ducrot, Willem Brethouwer, Remco Claassen. En ja ja…, onze eigen Jan Rotmans gaf op uitnodiging van Studio Vers Bestuur een lezing over de bestuurlijke transitie. Een mooi terrein, vele tenten met inhoudelijke programmering en misschien wel nog meer plekken om elkaar informeel te ontmoeten bij de verschillende verantwoorde eettentjes en cocktailbar.

Check over het Future Flux Festival de officiële aftermovie hieronder, maar vooral deze video waar een nog na stuiterende Nick van Breda, Ons Nick, aan -de helft van Fountainheads– Wim van Rooijen uitlegt waarom het festival zo’n succes is. leuk mo naar te kijken en over te denken hoe het ‘maken’ invloed heeft op de samenleving… hier kunnen we de zomer wel verder over doordenken.

Kate Raworth
Tijdens haar tournee door Nederland houd Raworth voor een volle zaal in Nijmegen een zinderend betoog over De donuteconomie. Niet alleen de economie, maar ook de economen hebben een reboot nodig.

De donuteconomie; de wetenschap hierachter is doorgebouwd op de kennis van eerder gepubliceerde strukken. De essentie van Raworths boodschap: economen moeten de kennis die ze allang hebben eindelijk gaan toepassen. Er zit zowel een onder- als bovengrens aan de economische groei. De pakkende metafoor ( de donut) maakt het heel erg inzichtelijk.

Rutger Bregman
Op de Hogeschool Arnhem Nijmegen vertelt hij tijdens  de knowledge tour over de Transitie naar een duurzame samenleving

Iedere mijlpaal van beschaving – het einde van de slavernij, de democratie, gelijke rechten voor man en vrouw – was eens een utopie. Maar waar zijn vandaag onze grote dromen gebleven? Het is tijd om een nieuwe stip aan de horizon te zetten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een wereld waarin vuilnismannen meer verdienen dan bankiers – Rutger Bregman laat zien hoe onrealistische ideeën werkelijkheid kunnen worden.


Met zijn verfrissende ideeën en levendige vertelstijl weet Rutger niet alleen de zaal voor zich te winnen. Hij speelt ook handig in op de waan van de dag: Stop met Bullshitjobs en we hoeven maar 15 uur per week te werken. Hoe zou de wereld er dan uit zien? hoeveel waarde kunnen we dan toevoegen aan de samenleving?

Leestip: Bullshit Jobs: A Theory van David Graeber


Megavol met kennis en inspiratie gaan  we de zomer in. Even in de luie ligstoel deze kennis  tot nieuwe inzichten klaarstomen. 😉

tot be continued…………