Omgevingswet zorgt voor fundamentele omslag

Wie het over de Omgevingswet heeft, spreekt van een transitie in het fysiek domein. Waar het eerst nog ging over een wetswijziging of een stelselherziening lijkt die terminologie inmiddels niet langer passend. Maar wat is een transitie eigenlijk precies? En als de Omgevingswet om een transitie vraagt, wat betekent dat dan voor alle overheden die bezig zijn met de invoering van deze nieuwe wet? Deze vragen heeft het G40 stedennetwerk gesteld aan prof.dr.ir. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De inhoud van Rotmans’ essay is interessant voor iedereen die in het fysiek domein of aan transitie-opgaven werkt, geeft inspiratie en brengt nieuwe inzichten in wat deze transitie eigenlijk voor ons allemaal gaat betekenen.

Wie het over de Omgevingswet heeft, spreekt van een transitie in het fysiek domein. Waar het eerst nog ging over een wetswijziging of een stelselherziening lijkt die terminologie inmiddels niet langer passend. Maar wat is een transitie eigenlijk precies? En als de Omgevingswet om een transitie vraagt, wat betekent dat dan voor alle overheden die bezig zijn met de invoering van deze nieuwe wet? Deze vragen heeft het G40 stedennetwerk gesteld aan prof.dr.ir. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De inhoud van Rotmans’ essay is interessant voor iedereen die in het fysiek domein of aan transitie-opgaven werkt, geeft inspiratie en brengt nieuwe inzichten in wat deze transitie eigenlijk voor ons allemaal gaat betekenen.

Jan Rotmans schreef het essay in opdracht van het G40-stedennetwerk. U kunt het essay Omgevingswet-essay-Jan_Rotmans-1 (pdf)   hier downloaden. Vanaf half mei ook verkrijgbaar via fysiekepijler@G40stedennetwerk.nl