Vlees is het nieuwe roken, zegt hoogleraar Jan Rotmans, en dat is goed nieuws.
Jan Rotmans onderzoekt waarom en hoe hele volksstammen in korte tijd hun gedrag en opvattingen veranderen. Zoals het massaal afzweren van roken, of het volgens Rotmans naderende einde van vlees.
Niet geheel verrassend: de vleesindustrie heeft een tamelijk forse schadelijke impact op onze leefomgeving. Om maar met wat kloeke cijfers te strooien: deze industrie stoot 14,5 procent van alle broeikasgassen uit, slurpt een kwart van het drinkbare water op aarde op en tweederde van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor grazend vee óf de verbouwing van voer voor deze dieren. En vergeet vooral niet hoe dieronvriendelijk de vleesindustrie eigenlijk is.
Maar carnivoren met knuppels het industriële hoenderhok uit slaan helpt niet, zegt Jan Rotmans, hoogleraar transities aan de Erasmus Universiteit. “We moeten mensen niet dwingen, maar verleiden.”
Lees hier het hele artikel van brandpuntplus