Hoe een pruik je weer vrouw kan laten voelen

VIPE  (Voor Ieder Persoon Eigen) zamelt gebruikte pruiken in, reinigt en modelleert ze en geeft ze vervolgens gratis weg aan mensen die een pruik nodig hebben.

Waarom? Omdat we weten hoe duur een pruik is, hoe duur ziek zijn is en hoe belangrijk een pruik kan zijn voor jou als mens. Een kwalitatief goede pruik is al gauw 700 euro. Vanuit de zorgverzekeraar krijg je een tegemoetkoming in de aanschafkosten van zo’n 400 euro. Het verschil in kosten heeft niet iedereen op de plank liggen. Bovendien is ziek zijn al duur genoeg.

Medeoprichter (Peggy van de Vijfeijken) heeft voor haar zus een jaar lang bijgehouden hoeveel aan extra kosten zij moest betalen nadat de diagnose kanker was vastgesteld en kwam uit op een bedrag van 3000 euro.
Pas als je aanspraak gaat maken op je zorgverzekering merk je hoe weinig je vergoed krijgt. Nog een teleurstelling die verwerkt moet worden.

Een pruik kan net dat beetje geluk en eigenwaarde brengen in een fysiek, mentaal, sociaal en financieel zware periode.

Gelukkig zijn gebruikte pruiken prima te reinigen en dus nog eens te dragen. Veel pruiken worden dan ook niet 24/7 gedragen en sommige pruiken zelfs helemaal niet om verschillende redenen. Daarom stichting VIPE; vanuit liefde voor de mens en vanuit een sociaal en duurzaam perspectief.

Wij gaan uit van vertrouwen en verbinden. Als jij een pruik nodig hebt dan heb jij een pruik nodig. Wij hoeven niet te weten hoeveel je verdient, of je schulden hebt, of dat je kaal bent door chemo of andere omstandigheden. Jij hebt een pruik nodig. Punt. Deze houding levert ons ook veel op. Mensen doneren hun gebruikte pruiken graag, omdat ze weten dat we er zijn voor hun lotgenoten. Ook bedrijven en particulieren helpen graag mee. Op de manier die hun past. Het textielreinigingsbedrijf heeft voor ons getest hoe schoon onze pruiken zijn, de kartonnagefabriek levert ons doosjes voor de pruiken, het inloophuis voor mensen met kanker heeft een ruimte voor ons beschikbaar, etc.

We merken dat iedereen graag vanuit verbinding en vertrouwen wil werken, maar we merken ook de grenzen van de systemen waarin organisaties verstrengeld zijn geraakt. We komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een subsidie uit het armoedebeleid omdat we niet selecteren op armoede. Veel fondsen kennen ook hun specifieke doelgroepen en doelen, waar wij niet onder vallen. De zorgverzekeraar wil ons best meenemen in het vergoedingensysteem, maar dan moeten we ook zorgplannen gaan opstellen en een administratieve organisatie opzetten (wat niet in verhouding is met het werk dat we doen), etc. En toch blijven we bestaan.


In het begin hebben we wel eens gehoord “leg je idee vast”, “bescherm het”, maar waarom? Iedereen die dit idee wil uitvoeren: ga je gang! We willen je wel vertellen hoe het aan te pakken. Inmiddels zijn we bekend met soortgelijke initiatieven in Nederland. Goede ideeën ontstaan vaak in dezelfde ruimte en tijd. We hebben actief de samenwerking met deze ‘pruikenzussen’ gezocht. Zo wordt onze voorraad nog groter (meer keuze!) en ons dekkingsgebied ook (meer mensen helpen!). De dames van de andere initiatieven hebben net zo’n houding als wij: we zijn er voor de mensen die een pruik nodig hebben en die niet, om welke reden dan ook, een nieuwe pruik willen/kunnen aanschaffen.

Op onze website staat meer informatie over hoe we werken, met wie, waarom. Check ook de filmpjes, vooral de pitch van Peggy!

Heb je een pruik beschikbaar die je graag wil doneren? Lees op de site de geluksverhalen van Marij, Suzanne, Jony, Maria of Lynn, om te zien welk verschil je kan maken.

Vivienne van Leuken, Stichting VIPE.  06 25 144 404