Netwerken, hoe neem je anderen mee?

Iedereen heeft fantastische ideeën, maar wordt op de een of andere manier tegengehouden om toch in het doen te komen. Het doel van het werkatelier van Erwin van Waeleghem is dan ook op aan het eind van de Kantel Praktijkdag een antwoord te hebben op vragen waar deelnemers mee worstelen en om hen te steunen in het zetten van de volgende stap.

Breda – op een regenachtige vrijdag komen kantelaars, dwarsdenkers en friskijkers bij elkaar in het prachtige Nieuwe Veste te Breda. Iedereen is druk bezig om zijn of haar organisatie, buurt of team mee te krijgen in vernieuwende plannen. Maar vernieuwend zijn is niet altijd makkelijk en systeemtransitie vergt veel lef.

“Hoe maak ik de filosofie die gebaseerd is op andere paradigma’s (e.g. zelfgenezing in de gezondheidszorg) helder en hoe krijg ik mensen mee?” “Iedereen wil het anders binnen mijn gemeente, maar toch laten ze zich iedere keer weer leiden door de regels/ het systeem. Waarom blijven wij hierin hangen?” “Op individueel niveau zijn mensen enthousiast, maar hoe krijg ik de rest mee?” – een selectie van vragen waar deelnemers mee worstelen.

Mensen kan je niet meekrijgen, je kan ze alleen inspireren, stelt Erwin van Waeleghem. Verandering is bedreigend voor mensen. Erwin: “Bouw netwerken op met de mensen die het wel voelen. Ga op zoek naar mensen die open staan voor jouw idee, vertaal jouw visie naar hun wereld en ga op zoek naar mensen die jouw kwaliteiten kunnen aanvullen. Zo kan je op social media een zeer groot netwerk opbouwen.”

Verder geeft Erwin van Waeleghem aan dat het belangrijk om zelf leiderschap te tonen als je invloed wilt hebben. “Je moet het lef hebben om iets met je idee te doen. Als je voor 100 mensen spreekt en je hebt er 10 geïnspireerd, dan is het een succes. Al doet er 1 persoon mee. Spring in het diepe en heb vertrouwen. Als mens ben je veerkrachtig, je komt altijd op je pootjes terecht.”

Door: Rosalie de Bruijn, community manager NLKantelt