Jan Rotmans Kantelt Nederland

“Wie wezenlijk wil veranderen moet tot stilstand komen”

Steeds meer mensen delen het gedachtengoed van Jan Rotmans. Veel CEOs zijn fan. Het moet radicaal anders en bij veel bedrijven wordt zelfsturing ingevoerd. Hoe kan een organisatie kantelen? En hoe kan je als mens kantelen? Jan Rotmans sprak op de Kantel Praktijkdag de aanwezige kantelaars, dwarsdenkers en friskijker toe. “Wie wezenlijk wil veranderen, moet tot stilstand komen.”

“We moeten de traagheid van transities accepteren. Als je vooruit kijkt denk je, het gaat nooit snel genoeg, maar als je terugkijkt is er al veel gebeurt. We moeten onze zegeningen tellen”, stelt Jan Rotmans. Met zijn inspiratiesessie sluit hij op vrijdagmiddag 8 september de drukbezochte Kantel Praktijkdag af.

Jan Rotmans: “Het begint bij het stellen van de juiste vragen. Past zelfsturing bij de organisatie die je wilt worden/zijn? En wil je wel diepgaand veranderen? Een gemiddeld bedrijf begint met creëren van breed draagvlak.” Het advies van Jan Rotmans is echter om te beginnen met een kleine groep die wel wil en kan veranderen.

“Iedereen van ons heeft op een zeker niveau angst, maar we duwen dit weg. Als je systemen wilt veranderen, moet je eerst je eigen angsten onder ogen willen zien en die overwinnen”, aldus Jan Rotmans. Volgens jan Rotmans zijn er vijf verandersleutels voor kanteling binnen organisaties:

  1. Neem de tijd. We hebben alle tijd, maar toch hebben we altijd tijd te kort. De Kairos tijd moeten we nemen om tot een diepere vorm van inzicht te komen.
  2. Creëer smal maar diep draakvlak. Veel mensen volgen hun gevoel, maar je moet ook leren schaken. Plaats elke actie die je doet in een breder perspectief (jezelf, je organisatie en je omgeving).
  3. Ontwikkel een veranderstrategie.
  4. Creëer experimenteerruimte.
  5. Creëer een veilige omgeving voor mensen.

Naast kantelen in organisaties, kunnen we ook als mens kantelen. Vragen die je kunt stellen zijn de volgende: Wat voor mens wil je zijn? Wat voor waarden wil jij toevoegen? Wat voor activiteiten passen daarbij?

“Een echte leider is authentiek en volgt zijn innerlijk kompas. Wees ambitieus en begin klein. Stel een hoger, ambitieus doel, begin klein met tussentijds doel. En doe ongewoon!” Jan Rotmans gaat door: “Leer genieten van de weerstand, durf te falen (wat kan er fout gaan?), en probeer je angst te benoemen.”

Veel mensen voelen zich een roepende in de woestijn, maar wereldwijd zijn er 1 miljard mensen bezig met de kanteling. Kortom: Je bent dus niet alleen.

Na een inspirerende peptalk van Jan Rotmans, sluit Frank Los de bijeenkomst af met de woorden: “kantelen is de wereld die op zijn kop staat rechtzetten.”

Door: Rosalie de Bruijn, community manager Nederland Kantelt