Zwolle Kantelt; Testeten in Tayeb

Statushouders koken en serveren eten uit eigen land

De oproep voor testeters voor het eenmalige pop-up-restaurant Tayeb verscheen op Facebook en binnen een dag was er geen plek meer. Statushouders, aangejaagd door Arnold Messelink, kookten en serveerden eind januari eten uit eigen land. Een avond om nooit te vergeten. Het is 25 januari 2017, samen met twee vriendinnen schuif ik aan bij Tayeb, een eenmalig pop-uprestaurant. Na registratie en het ophangen van onze jassen worden we begeleid naar onze tafel. Daar vallen we stil, laten de drukte op ons inwerken, kijken naar het menu. Het water loopt me al in de mond.

We bestellen wijn en rivella, en het eerste gerecht wordt geserveerd. Een duwtje in de rug Tayeb is geïnitieerd door aanjager en sociaal ondernemer Arnold Messelink. Na een diner met vluchtelingen het jaar ervoor, realiseerde hij dat statushouders graag aan het werk willen, maar soms een duwtje in de rug nodig hebben. Daarom bedacht hij een pop-upconcept, waar statushouders hun talent kunnen tonen. Zo was er in december een pop-upcafé waar statushouders en ondernemers elkaar ontmoetten.

Op het menu van het pop-uprestaurant staan gerechten uit het Midden-Oosten en Afrika, eten uit de landen waar de tien statushouders die aan Tayeb meewerkten, vandaan komen. Het begint goed: kikkererwtensoep, die op veel waardering kan rekenen. Ikzelf heb meer met het gerecht fetteh. De kok staat later op de avond naast onze tafel en als ik hem vertel dat hij van mij een tien heeft gekregen, glundert hij.

Het verhaal van Solomon
Ook Solomon serveert die avond eten uit zijn land, Eritrea. Daar werkte hij in het restaurant van zijn familie, maar hij was eveneens kunstenaar en werkte voor een baas. ‘In Eritrea is het heel normaal dat mensen verschillende banen naast elkaar hebben’, vertelt hij. Zijn droom is om een restaurant te combineren met kunst, maar eerst moest het eten getest worden: ‘Ik wilde Nederlanders kennis laten maken met mijn stijl en het eten uit mijn land.’

In 2009 vluchtte Solomon uit zijn land, omdat zijn kunst de regering niet aanstond. Hij werd opgepakt en weer vrijgelaten, waarna hij vluchtte naar Ethiopië. Via Sudan, Lybië, Egypte en Italië, waar hij in de illegaliteit verbleef, arriveerde hij in Nederland. Inmiddels woont hij als statushouder in Zwolle. Tijdens de Nederlandse taalles raakte hij bevriend met Arnold. Niet praten, maar aan de slag.

Ondanks dat Arnold de aanjager van Tayeb is, wil hij benadrukken dat het meeste werk door de statushouders gedaan wordt. En daarbij wil hij mensen vooral aansporen om niet teveel te praten, maar vooral snel te testen en te starten. Zo is het ook gegaan met Tayeb en de statushouders merken direct het enthousiasme van de Zwollenaren. Het was een geslaagde ontmoeting. Met het eten én de mensen. Lees het uitgebreide verslag op: www.zowell.nl/tayeb

 

tekst en foto: Anne van den Berg
[uit Zowell mini-magazine april 2017]