De kanteling in Zwolle zet door!

De grote kantelbijeenkomst ‘Zwolle (a)Live!’ van 27 oktober vorig jaar heeft in Zwolle veel in gang gezet. Tijdens die bijeenkomst was er veel aandacht voor ‘Deep Democracy’. Aanwezige inwoners, ondernemers, politici en ambtenaren gingen die avond in een workshop aan de slag met de Omgevingsvisie van de Gemeente Zwolle.

Deep Democracy gaat over besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen.
De workshop had zoveel succes dat er verschillende vervolgbijeenkomsten met Deep Democracy zijn gepland bij zowel de gemeente als ‘in de stad’, bij het initiatief Club Cele bijvoorbeeld.
Ook wordt er op diep democratische wijze door de organisatoren naar een vervolg op deze succesvolle avond gekeken.
Een prachtige wrap up van ‘Zwolle (a)Live!’ is hier te vinden.
Zwolle (a)Live werd georganiseerd door ‘Zwolle in Transitie’ en ‘Initiatiefrijk Zwolle’.

Zwolle in Transitie is een beweging die van onderop ontstaan is. Zij bestaat uit een groeiende groep bevlogen inwoners die Zwolle socialer, groener en duurzamer wil maken. Om dat te realiseren ondersteunt zij bottum-up initiatieven uit de stad. Bijvoorbeeld met haar succesvolle ‘Boost Zwolle’-avonden die maandelijks plaatsvinden. Door verbinding en samenwerking met het bedrijfsleven en instanties wordt kennis, kracht en kunde gebundeld en krijgen initiatieven een grotere kans van slagen.

Met haar programma Initiatiefrijk Zwolle nodigt de gemeente Zwolle iedereen uit met initiatieven te komen die de stad mooier, beter, leuker en socialer maken. Boost Zwolle wordt mede mogelijk gemaakt door dit programma.
Sinds kort kent Zwolle een initiatief om mensen samen te brengen: ‘SamenZwolle’. De slogan is: “In Zwolle regelen we het samen!” Op SamenZwolle vind én plaats je alles wat je voor en met elkaar kunt doen in de stad of in de wijk. Van vrijwilligerswerk en participatiebanen bij verschillende Zwolse organisaties, tot gezellige en interessante activiteiten in de buurt en oproepen en hulpvragen van Zwollenaren, stichtingen en verenigingen.

Het is goed om te zien dat dit platform werkt. Zo’n 70 hulpvragen werden opgelost in nog geen half jaar tijd!
Zoals gezegd: de kanteling in Zwolle zet door. Er gebeurt teveel om op te noemen.
Maar er zijn mensen die het proberen. Vanuit Zwolle in Transitie is ‘Zowell’ ontstaan. Bij dit initiatief worden verhalen van mensen van Zwolse initiatieven in beeld gebracht. Men brengt regelmatig een magazine uit, maar ook op de website worden verhalen gedeeld: www.zowell.nl
Neem een kijkje en zie veel mooi Zwols initiatief en de verhalen die erbij horen.

Foto is van Frank van Hienen.
Geschreven door: Arjan Broer – Zwolle in Transitie | HeelBreed