5 redenen waarom je dit boek niet zou willen lezen.

1. Niet willen veranderen.
Ben je professional in het sociaal domein en wil je gewoon lekker doorwerken zoals je dat geleerd hebt? Dan moet je zeker het boek De Nieuwe Route niet lezen. Hierin staat namelijk beschreven dat en waarom de huidige route naar zorg en ondersteuning die veel gemeenten en organisaties hebben gekozen niet werkt. Waarschijnlijk had je zelf ook al gemerkt dat het niet werkt om in de praktijk vooral alleen met de client/inwoner te werken omdat het niet de lange termijn resultaten behaalt die wij als samenleving wensen. Nu kun je nog zeggen dat niemand weet hoe het echt anders kan en dat kun je helaas na het lezen van het boek niet meer zeggen.

2. Jij weet het beste wat jouw cliënt nodig heeft.
Vind je dat de hulpverlener/professional (eventueel samen met collega’s) het beste weet wat er nodig is om de situatie te verbeteren? Dan moet je zeker dit boek niet lezen. Hierin staat namelijk beschreven dat alle betrokkenen samen op basis van alle informatie het beste plan maken. Dat pas wanneer de mensen rond de situatie meebesluiten er een plan van aanpak komt dat ook op de lange termijn werkt en dat door deze aanpak minder professionele inzet nodig blijkt.

3. Je hebt alles net goed voor elkaar
Ben je wethouder of beleidsmedewerker in het sociaal domein bij een gemeente? Heb je meegeschreven aan de beleidsplannen en heb je de teams goed aan de slag met alle disciplines erin die nodig zijn? Lees dan vooral niet De Nieuwe Route. Want dan zou je er zomaar achter kunnen komen dat jouw teamleden niet opgeleid zijn om een proces te begeleiden waarin grotere groepen betrokkenen samenkomen om samen te besluiten over wat er nodig is. Dat een keukentafelgesprek (in de huidige vorm) alleen maar leidt tot meer professionele ondersteuning en dat het eigenaarschap over de situatie hierdoor niet ligt bij de mensen waar het om gaat. In het boek wordt dit zelfs ‘de doodlopende route’ genoemd.

4. Je wil even geen nieuwe inzichten en al helemaal geen overzicht!
Ben je helemaal zat van bestuurders die spreken over de transformatie terwijl en niks echt verandert, ben je klaar met die transitie die volgens jou alleen maar gaat over bezuinigen? Dan is het verstandig om het boek De Nieuwe Route links te laten liggen. Want hierin wordt uitgelegd dat de echte transformatie van het sociaal domein een machtsverschuiving is en wat daarvoor nodig is. Termen als regie, macht, eigenaarschap en sociaal netwerk krijgen een hele andere betekenis en daar raken sommige mensen best van in de war.

Pas op: Straks ben jij degene die tijdens overleggen altijd de ‘Waarom??-vraag’ stelt!

5. Je wil geen gedoe.
Het is best een risico om in je eentje dit boek te lezen. Het gaat er namelijk voor zorgen dat je de wereld en hoe we de dingen hebben georganiseerd in het sociaal domein en daarbuiten anders gaat bekijken. Je collega’s zijn zich ondertussen helemaal niet bewust van jouw mindshift en daar komt gedoe van. Dus wil je niet degene worden die steeds tijdens overleggen de ‘waarom-vraag’ stelt en bij elk besluit vraagt of alle betrokkenen wel aan tafel zitten? Lees dan dit boek niet, want je wordt er een beetje recalcitrant van. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het samen met je collega’s te lezen zodat jullie elkaar weer begrijpen.

Beste mensen.. Deze blog is natuurlijk met een knipoog geschreven maar de tekst is wel gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en reacties van lezers, dus wees gewaarschuwd!

De nieuwe route is geschreven door Anke Siegers.

Meer lezen? www.denieuweroute.com , hier kun je ook delen downloaden.