Top 10 best gelezen artikelen 2016

In 2016 hebben we veel mooie stukken gedeeld op Facebook, Twitter en Linkedin. Hieronder, in willekeurige volgorde, de populairste artikelen.

Risicovreugde
“Risicovreugde! De vreugde van te wagen. Het plezier van het proberen. Risicovreugde is de hoogste vorm van generositeit en de mooiste vorm van vrijheid. Wie kersen wil eten, moet in de bomen klimmen.”

Semler
‘Ricardo Semler is een Braziliaanse topondernemer die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken. De toverformule: zo weinig mogelijk regels, zoveel mogelijk autonomie en zo min mogelijk managers. Doe waar je zin in hebt, als je werk maar op tijd af is.’

Leraren en trendwatchers
Bijna geen beroep dat zo belangrijk is als dat van de leraar. Waarom wil het onderwijs zich dan steeds aanpassen aan de trends van het moment, in plaats van de toekomst zelf vorm te geven?

Joyce Velu
Het kàn: een liefdevolle financiële sector! Vanuit Nederland Kantelt richt Joyce Velu zich, samen met andere enthousiaste vernieuwers, op de kanteling van de financiële sector omdat daar “de kiem gelegd wordt voor ander soort samenleving”. De vernieuwers zijn er, de wil is er, de noodzaak is er….wanneer gaat de sector om?

Anke Siegers
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle betrokkenen samen besluiten over wat er nodig is om hun situatie te verbeteren? Dat is een vraag waar Anke Siegers, kantelaar en grondlegger van de ‘Nieuwe Route’, zich mee bezig houdt. NederlandKantelt sprak Anke Siegers over haar werk en haar nieuwe boek.

Tegendraads
Leve de tegendraadse leraar: saboteer idiote regels en kleur buiten de lijntjes:

Weg met controle
Weg met controle. Leve de intrinsiek gemotiveerde mens:

Denken en doen
De onderwijsvisie van filosoof en oprichter Rotterdam Vakmanstad: Leerlingen moeten denken én doen, en niet louter in bestaande structuren gestopt worden.

Financiën en klimaatverandering
Een nieuw financieel systeem is niet alleen nodig voor de economie en de financiële sector, maar helpt ons ook met klimaatverandering om te gaan en eindeloze groei tegen te gaan. Zo stelt de auteur van dit artikel:

Basisinkomen
“Of ze nou arm of rijk, jong of oud, arbeidsongeschikt verklaard of kerngezond zijn: vanaf volgend jaar krijgt iedere Fin een aantal honderd euro per maand van de overheid, no questions asked. In november 2016 begint de proeffase van mogelijk de eerste Europese invoering van het onvoorwaardelijk basisinkomen.”