Humans van Nederland Kantelt: Nynke Coenraads

Samen gelijkwaardig vooruit

Nynke Coenraads werkt als projectmanager bij VoorUit, een participatieproject waarbij jaarlijks meer dan 70 studenten in ruil voor woonruimte 10 uur per week maatschappelijk werk doen in hun wijk. Dit varieert van het organiseren van voetbaltrainingen tot het ondersteunen van moeders in het opzetten van een moestuinproject. Zo wil VoorUit bijdragen aan de sociale cohesie van de wijk. Nynkes functie is een betaalde baan van 20 uur per week.

‘Ik solliciteerde destijds op deze baan, omdat ik op zoek was naar meer sociale impact in mijn werk. Via VoorUit geef ik mensen de gelegenheid een stapje verder te komen. Dat vind ik belangrijk. Zelf heb ik het altijd goed gehad, nog steeds trouwens. Ik heb alle kans gekregen en gepakt. Maar als je begint met een achterstand, dan mag die je toch niet beperken zoveel mogelijk uit het leven te halen? Gelijkwaardige kansen voor iedereen, daar gaat het mij om. Noem het een intrinsieke motivatie, zit in mijn karakter. Dat dat leidt tot een betere sociale cohesie is mooi meegenomen. Of ik me een kantelaar voel? Tuurlijk, maar ik sta niet iedere ochtend op en denk: “Joepie, ik ben een kantelaar, ik ga ervoor.” Voor mij is het heel normaal om zo te doen.’

Nynke Coenraads – foto: Petra Kroon