Rotterdam Kantelt: de mensen

Op 27 mei vond Rotterdam Kantelt plaats. Petra Kroon maakte een serie mooie portretten van de mensen van Rotterdam Kantelt. Bekijk ze hieronder.
Iedereen kan een steentje bijdragen om Nederland te laten kantelen. Of dat nu een groot project is of een heel klein persoonlijk initiatief. De een zet zijn netwerk in zodat mensen hun ideeën beter kunnen uitvoeren, de ander onderzoekt met haar VVE of er zonnepanelen op de daken gelegd kunnen worden en weer een ander legt met de buurt een speeltuin aan. Samen zorgen we ervoor dat Nederland de goede kant op gaat. Tijdens Rotterdam Kantelt hebben we 15 mensen gevraagd hoe zij eraan bijdragen dat we gaan veranderen.

Hoe zorg jij dat Nederland gaat kantelen?

Glenda Roseval & Harry te Riele
Glenda: Ik werk bij de gemeente met sociaal zwakkere mensen die vastgelopen zijn in het systeem. Ik leer ze bijvoorbeeld om zelf hun leven weer op de rails te zetten. En te houden. Dat ze daar zelfstandig in worden. Toen ik de uitnodiging voor Rotterdam Kantelt in mijn mail ontving, dacht ik direct: hier moet ik heen. Ik hou van Rotterdam, wil weten wat de mensen bezighoudt. En wie weet hoor of zie ik hier iets waar ik anderen weer mee kan helpen.

Harry: Ik ben 3 jaar geleden begonnen met een eigen geldsysteem tussen mensen onderling. We hebben niets op de balans staan, maar wel 450 rekeninghouders. 450 mensen die onderling handelen in produkten en diensten, die laten zien dat je heel goed een ruilsysteem kunt opzetten waarbij je onderling brood, het redigeren van teksten, het bouwen van een website en nog veel meer kunt verhandelen. Persoonlijk is dit ook een uitdaging: ik stond altijd langs de kant te roepen hoe het moest. Nu ben ik voor het eerst actiegericht.

Helen van Loenen & Ingrid Mulder
Helen: Ik zoek woorden. Woorden om die andere zienswijze te vertalen naar een taal die veel mensen begrijpen. Zo kan ik steeds meer mensen bereiken om samen te kantelen.

Ingrid: Ik onderzoek hoe je verborgen talenten van jonge drop-outs boven water kunt halen. Dat begint bij de jongeren zelf. We werken samen aan hun dromen via onder meer co-creatie en gaan dan verder met docenten en daarna de directeuren totdat we de hele keten hebben gedaan.

Jan Lemmers & Kelin D Mesa
Jan: Als één van de initiatiefnemers van WIJkcoöperatie Rotterdam Noord ontwikkelen wij banen in de wijk. Bewoners doen kleine klussen voor andere inwoners, voor een symbolisch bedrag. We doen ook klussen voor de gemeente of voor woningcorporaties. Van die kruimelklussen die net buiten grote aanbestedingen vallen.

Kelin: Vorig jaar heb ik al mijn spullen verkocht en heb ik een jaar op een camping gewoond. Nu ben ik terug in Rotterdam om jongeren te inspireren om op mijn manier te leven. Opnieuw durven beginnen, zonder al je zekerheden.

Nan Broeders & Patrick Deliën
Nan: We willen anders gaan werken met onze gemeente. Op dit moment bekijken we hoe we dat samen met alle betrokken partijen kunnen doen. Persoonlijk denk ik dat je plannen in het gebied zelf moet maken met de mensen die daar leven. Niet op het gemeentehuis bepalen hoe de omgeving eruit ziet, maar mét die bewoners in hún wijk.

Patrick: Met de Herstelgroep Nederland willen we mensen weer regisseur maken van hun eigen zorg. Samen met een paar andere vrijwilligers onderzoek ik of we een Rotterdamse afdeling kunnen opzetten. Voor moeilijke doelgroepen als verslaafden. Bij de Herstelgroep werken we veel met ervaringsdeskundigen. Of ik er ook een ben? Ja, ik ben ooit vastgelopen met mijn eigen bedrijf. Stevig aan de drank en drugs geraakt; ik weet precies waar je tegenaan loopt als je eruit wil, en hoe het anders kan.

Martine Teirlinck & Ronald Simons
Martine: Ik verbind me aan allerlei verschillende initiatieven. Ik kijk om me heen naar de dingen die gebeuren, en als ik iets leuks zie, zet ik me daarvoor in. TEDxLeidschendam bijvoorbeeld. Vond ik gaaf, dus heb ik daaraan meegewerkt. Zo vlinder ik van initiatief naar project. Voor mij werkt dat heel goed, beter dan wanneer ik me maar op één ding zou richten.

Ronald: Ik verbind me aan allerlei verschillende initiatieven. Ik kijk om me heen naar de dingen die gebeuren, en als ik iets leuks zie, zet ik me daarvoor in. TEDxLeidschendam bijvoorbeeld. Vond ik gaaf, dus heb ik daaraan meegewerkt. Zo vlinder ik van initiatief naar project. Voor mij werkt dat heel goed, beter dan wanneer ik me maar op één ding zou richten.

Sabina van der Spek & Theo Coskun
Sabina: Ik heb een eigen moestuin en samen met mijn VVE onderzoek ik hoe we zonnepanelen op de daken van onze huizen kunnen leggen.

Theo: Ik zet mijn netwerk in voor mensen met passie en cultuur. Heel veel mensen hebben goede ideeën maar weten de weg niet goed te vinden om die uit te voeren.

 

Rivka de Jonge
Rivka: Samen met de buurt heb ik een speeltuin aangelegd: een natuurspeeltuin, met boomstammetjes om overheen te klauteren, heuveltjes, een hut van wilgentikken.  Dat wilde de gemeente niet doen, dus deden we het zelf. De hele buurt komt er, het is er superdruk. Kinderen maken heel makkelijk contact, dat is leuk om te zien. Daardoor maken ouders ook veel vanzelfsprekender een praatje met elkaar. Zo’n speeltuin vergroot echt de saamhorigheid in de buurt.