De bankier van de toekomst is een IT-nerd

Ze veroorzaakten al een revolutie in de reiswereld en de muziekindustrie. Nu richten IT bedrijven zich op steeds meer op de financiële sector. De financiële sector staat aan het begin van transitie, aldus Hoogleraar Duurzaamheid en Transities, Jan Rotmans in Nieuwsuur: “Het speelveld, de spelregels en de spelers gaan veranderen.”

Gisteravond bracht Nieuwsuur een reportage van de nieuwe start ups in de financiële sector. Terwijl bij banken duizenden mensen hun baan verliezen, zien kleine IT-bedrijfjes een gat in de markt. Langzaam nemen ze steeds meer taken van de markt over. Nieuwsuur duikt in de wereld van de Fintech en spreekt met Pieter van der Does, CEO van Ayden, met oud bankier Don Ginsel van branchevereneging Holland Fintech en met Ali Niknam, oprichter van Bunq.

De nieuwe spelers, veelal uit de IT sector, presenteren zich nadrukkelijk niet als een bank. Pieter van der Does: “Kiezen uit nieuwe betaalmiddelen en een nieuw systeem bouwen stond bij de start van Ayden voorop, inmiddels staat de bank 100% buiten spel.” Men had niet verwacht dat het betalingsverkeer door nieuwe spelers over kon worden genomen. “Ons doel was niet de banken het zo moeilijk mogelijk te maken, dat was alleen een gevolg.” Ayden groeide binnen tien jaar uit tot een wereldspeler van formaat en mag bedrijven als Netflix, Spotify en Facebook tot haar klanten rekenen en doet inmiddels 1% (!) van al het wereldwijde betalingsverkeer. Ali Nikram van de app Bunq wilde makkelijk betalingen regelingen en een whatsapp voor betalingsverkeer creëren. Hij realiseert zich dat er nog geen woord is voor wat zij zijn, ze zitten als eerste in een nieuwe categorie. Ali Nikram:”We zijn vers begonnen, met een nieuwe lei en daarom doen we dingen die traditionele bankiers niet doen. We vallen onder alle wetten en regeling waar de banken ook onder vallen en hebben de IT onder controle.”

Jan Rotmans in Nieuwsuur:”Stel je voor dat jij als grote bank verschillende financiele diensten levert. Elk van deze financiele diensten kunnen  goedkoper, slimmer en sneller worden gemaakt door een start-up. Wat is dan nog je verdienmodel over 5 a 10 jaar?”. Jan Rotmans verwacht dat de start ups veel taken van de traditionele banken zullen gaan overnemen: “We staan nog aan het begin van de transitie in de financiele wereld. Dat betekent dat we in de komende tijd een periode van chaos in zullen gaan, een totale ‘shake out’ van dat hele veld. Het speelveld gaat veranderen, het speelveld en de spelregels. Als je kijkt naar het verloop van andere sectoren dan loopt de financiele sector achter bij de energie, de bouw en de zorg. Dus dat betekent wel een roerige tijd.”

Jan Rotmans van Nederland Kantelt ziet dan ook het creëren van zoveel mogelijk financiële start ups niet als doel maar het verduurzamen van de sector: “Met duurzaam bedoelen we betrouwbaar, de klant centraal, een kleinschaliger financiële dienstverlening en minder vervuilend en verspillend dan nu het geval is.” Binnenkort vind je daarom meer projecten over de kanteling van de financiële sector op Nederland Kantelt.

Kijk hier het item van 18 december in Nieuwsuur terug.

Nederland Kantelt bouwt aan een samenleving waarin onderwijs talent ontwikkelt, de financiële sector gezond is, de zorg echt zorgt en de energieopwekking duurzaam is.