Kinderboekenweek: Een biljet van Oneindig

Een concept van de internationaal bekende kunstenaar Dadara en kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker. Dadara is directeur van de Exchanghibition Bank. Bij deze bank kunnen geldbiljetten worden ingeleverd voor biljetten van Nul, Miljoen, Oneindig, Liefde en meer. Dadara doemt zelf ook op in het boek als een belangrijk figuur die de twee hoofdpersonen een nieuwe kijk op waarde geeft.

Nadat meneer Ping ontdekt dat zijn vermogen heerlijk smaakt, en hij elke keer na het nuttigen van zijn biljetten op verschillende plekken in het bos van Transformania zijn maaltijd er weer uitbraakt, groeien er ineens overal geldbomen. Meneer Utopie, die iets verderop in zijn huisje zijn dromen verzamelt, grijpt na het aantreffen van verschillende geldbomen de kans om zijn dromen te verwezenlijken. Als hij op een dag een knoert van een geldboom ontdekt, kan eindelijk zijn grootste droom in vervulling gaan. Deze droom brengt meneer Ping en meneer Utopie uiteindelijk bij elkaar en dat heeft rampzalige gevolgen…

Sanne de Bakker heeft met haar boek De kleine Mozart op wereldreis definitief haar naam gevestigd. Met haar debuut Bang voor meester Tark?! heeft ze de Hotze de Roos debutantenprijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Haar boeken zijn vertaald in het Duits, Servisch, Engels, Frans en Spaans en ze heeft al meer dan 30 boeken op haar naam staan. Op scholen geeft ze muzikale en/of educatie voorleesvoorstellingen, ze geeft jeugdproza aan de Schrijversvakschool te Amsterdam, ze schrijft voor de Tina en voor het educatief onderwijs.

Dadara werd bekend met het ontwerpen van folders, hoezen van platen en cd’s, het maken van schilderijen, totempalen, cartoons, installaties en performances. Grotere bekendheid kreeg hij met Greyman, Statue of No Liberty (grijze man, on-vrijheidsbeeld), een 9 meter hoog standbeeld dat in 1999 op het Museumplein bij het Rijksmuseum in Amsterdam werd neergezet. Sindsdien is hij betrokken bij verschillende grote projecten in binnen- en buitenland. Vanaf 2010 treedt Dadara op als directeur van de Exchanghibition Bank. De Exchanghibition Bank is een rondreizend wisselkantoor, dat opduikt op culturele plekken als Paradiso en het Stedelijk- en Rijksmuseum, maar ook in de publieke ruimte, zoals het Amsterdams Centraal Station, Occupy, en winkelcentra. Publiek kan daarbij zijn geld wisselen in biljetten van o.a. Nul, Miljoen, en Oneindig. Ook is de bank op het Burning Man Festival in Nevada geweest, gebaseerd op een gift-economy, waar geld niet bestaat. Het nieuwste Art as Money project is de Transformoney Tree. Een boom waaraan de Exchanghibition Bankbiljetten hangen, terwijl de boom zelf door bezoekers vol met geld wordt geplakt. De biljetten verliezen daarbij hun financiële waarde, maar krijgen hier andere waardes voor terug. En zijn de mooiste dingen in ons leven tenslotte niet onbetaalbaar?

Te bestellen via BOL.com of de lokale boekwinkel natuurlijk!