In Tegenlicht een portret van vier kantelbewegingen

‘Nederland moet kantelen’, dat is de stelling van professor en activist Jan Rotmans. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers. Inmiddels heeft hij al zo’n 250.000 mensen gevonden die hem volgen in zijn ideeën. Maar om Nederland echt te veranderen zijn er 2,5 miljoen nodig. Hoe denkt Jan Rotmans die bij elkaar te krijgen? Wie zijn die mensen die Nederland willen veranderen en wat willen ze eigenlijk veranderen? Er zijn fundamentele veranderingen gaande in de economie en samenleving, die elkaar in dezelfde richting lijken te versterken.

In VPRO Tegenlicht maken we kennis met een aantal van die kantelaars: een groene frietboer, een schoonmaakbedrijf waar de schoonmakers zelf eigenaar zijn en een man die een 135 kilometer lange groene klimaatgordel wil leggen rond Amsterdam. Allemaal mensen die een voortrekkersrol vervullen in de transitie van Nederland, pioniers die de bestaande systemen opschudden en helpen ze opnieuw vorm te geven.

Regie: Rob van Hattum
Research: Marijntje Denters
Productie: Helen Goossens
Eindredactie: Marije Meerman & Doke Romeijn

Kijk de volledige uitzending van VPRO Tegenlicht hier terug:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/nederland-kantelt.html