Eetbare paddenstoelen kweken met RotterZwam

Het stadslandbouwbedrijf RotterZwam kweekt zwammen op koffiedik en koffieschilletjes afkomstig van onder andere Lebkov&Sons. Deze restproducten worden nu weggegooid en verbrand in de vuilverbranding. Rotterzwam haalt het afval op en kweekt er paddenstoelen op, die weer doorverkocht worden aan hippe restaurants.

RotterZwam is gevestigd in het voormalige Tropicana zwembadparadijs aan de Maas, een plek waar maar moeilijk een nieuwe bestemming voor gevonden kon worden. De bodem van het zwembad bleek echter de perfecte biotoop voor het kweken van paddenstoelen. Met hulp van koffiedik zetten de paddenstoelen 25 keer efficiënter meer voedingsstof om dan vlees. De oesterzwammen zijn echter niet het eindstation. Nadat het substraat is uitgewerkt worden enzymen gewonnen uit het paddenstoelenmycelium. Deze enzymen zijn een grondstof voor onder andere bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters. Vervolgens composteert Rotterzwam het restant met compostwormen. Aan het einde van het proces resteert alleen eersteklas compost.
 
Koploperproject RotterZwam levert een succesvol, milieuvriendelijk gegroeid streekproduct.
RotterZwam
RotterZwam is als stadslandbouwbedrijf in Rotterdam een typisch koplopertraject dat vernieuwend werkt. Met het ophalen van koffiedik dat voorheen als afval vrijkwam bij het maken van lekkere bekers koffie door onder andere Lebkov&Sons maakt het bedrijf nieuwe eetbare producten.

Wat RotterZwam ook bijzonder maakt is dat de paddenstoelen vervolgens verkocht worden aan restaurants in Rotterdam. Hiermee is Rotterzwam ook een voorbeeldtraject van de blauwe economie. In de blauwe economie is duurzaamheid het resultaat van een productieproces dat net zo geïntegreerd is als een ecosysteem. Na het kweken van de paddenstoel onderzoekt Rotterzwam de mogelijkheden om enzymen te winnen uit het substraat. Enzymen zijn een grondstof voor bijvoorbeeld bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters, belangrijke grondstoffen voor de chemische sector. Het restmateriaal is eersteklas compost, die gebruikt wordt op volkstuinen en parken.

RotterZwam gelooft in samenwerken. Het samenwerken in de keten maar ook het starten van een nieuwe keten. Het nieuwe concurreren gaat juist uit van samenwerken. Ook met dat vervolgtraject laten deze entrepreneurs zien dat zij koplopers zijn, mensen die een nieuw product zien vanuit een nieuw verdienmodel en dat proberen te realiseren.

RotterZwam is een koploperstraject binnen de voedselsector. Door met restmateriaal aan de slag ontwikkelt het bedrijf nieuwe producten. Afval wordt opeens een waardevol product, en ook buiten het domein voedsel. Met de mogelijke productie van waardevolle grondstoffen voor bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters maakt RotterZwam een cross-over naar chemie, met eersteklas compost die waardevol is voor landbouw en stadstuinen. Bijzonder punt daarbij is dat RotterZwam gevestigd is in Tropicana, het voormalige zwemparadijs dat momenteel getransformeerd wordt naar een broedplaats voor entrepreneurs. Daarmee doet Rotterzwam als koploper ook aan placemaking van verlaten vastgoed. Hierdoor ontstaat weer economische activiteit in een voorheen uitgestorven gebied of gebouw.

Nieuw verdienmodel op basis van open source
RotterZwam is voortdurend bezig om op te schalen. De vraag is namelijk groter dan het aanbod. Met de middelen die RotterZwam nu – november 2014 – tot zijn beschikking heeft, produceert het bedrijf 20 tot 30 kilo per week.

Inmiddels draait RotterZwam voldoende omzet om er een inkomen uit te genereren. Met het verder opvoeren van de productie komt een verdienmodel in zicht waarbij ook werkgelegenheid wordt gecreëerd.

RotterZwam startte zonder subsidie en alleen met eigen vermogen en is inmiddels anderhalf jaar bezig. Naar verwachting draait RotterZwam binnen 1 jaar volledig op bestedingen uit de markt.