De KantoorKaravaan

KantoorKaravaan biedt inspirerende werkplekken in de natuur. De komende maanden trekt de KantoorKaravaan door Nederland met hun mobiele off-the-grid kantoorunits en zetten zij hun kamp op in de mooiste natuur die ons land te bieden heeft. Bij de KantoorKaravaan kun je gewoon old school op je laptop werken, maar ook in het voedselbos. Of beiden natuurlijk! Voor ZZP-ers en bedrijven. Iedereen die het stadse kantoorleven voor even wil verruilen voor “Into the wild” anno nu.

De KantoorKaravaan verenigt een aantal verschillende en ogenschijnlijk tegenstrijdige elementen en zorgt voor een uniek resultaat wat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Het gaat over werken, over natuur, over off-grid living, over technologie en ICT en tegelijkertijd over back-to-basics. Het gaat over verbinding – met jezelf (terugtrekken uit de drukte van de stad), met de ander (co-working space), met de natuur (als basis voor duurzaamheid) en met de wereld (via internet en mobiel bereik).

De KantoorKaravaan startte lean & mean. Met off-the-grid flexwerkruimte verbouwde caravans waarmee de initiatiefnemers het bos in gaan. Dit worden er snel meer. Mobiele keukens, verplaatsbare composttoiletten, rijdende zonne-energiecentrales en ruime vergader-domes: het staat allemaal in de planning. Samen met de partners bouwen de makers achter de KantoorKaravaan aan een uniek, rollend boskantoor.

Het idee van de makers achter de KantoorKaravaan,  is natuurlijk wel om ‘kantelpunten’ te bewerkstelligen. De makers bestaan uit een collectief van stadsbewoners die de urban jungle af en toe met liefde achter zich laten. De founders – Frank, Caro en Tom – zijn verbonden aan The Tipping Point. Samen met een groeiende groep partnerorganisaties willen zij zo de mooiste kantoor-omgeving van Nederland creëren. Dit varieert van de Veluwse bossen tot de Zuiderzeepolder en van de stadsrand van Amsterdam tot de duinen van Terschelling.


Tom: “Wij zijn gewoon begonnen, met een idee en een verhaal. Dit op kleine schaal realiseren (proof of concept), het dichtbij jezelf houden en zorgen dat alles ‘klopt’, de visuals op orde zijn en de verbeelding laten spreken (wie wil daar nou niét werken!), dat is de sleutel geweest voor het succes. Van ministeries zouden we graag ‘experimenteerruimte’ krijgen om te laten zien dat we de ecologie in natuurgebieden niet verstoren met onze Kantoor Karavaan, maar wellicht zelfs verrijken.”
 
“Soms lijkt het of lokale overheden er alles aan doen om zoveel mogelijk belemmeringen op te werpen, zonder dat men zich afvraagt waarom”

Initiatiefnemer Tom van de Beek: “Ons doel met de KantoorKaravaan is niet iedereen in een caravan te laten werken ;-), maar wel om mens en natuur op laagdrempelige wijze weer dichterbij elkaar te brengen en een brugfunctie te vervullen tussen deze twee, zodat het bewustzijn ontstaat dat we als mensen afhankelijk zijn van ecosystemen die in balans zijn en er alles aan gaan doen deze balans weer terug te brengen (die bij jezelf begint).”

Verder streeft de KantoorKaravaan een gezonde maatschappij na, waarin het welzijn van mensen prevaleert boven het economische groeimodel. De KantoorKaravaan helpt mensen weer terug te brengen in het ritme van de natuur, en zorgt (aantoonbaar) voor een betere fysieke en mentale gezondheid, wat uiteindelijk de hele maatschappij ten goede komt. De entrepeneurs achter de KantoorKaravaan zijn echte koplopers, mensen die een nieuw product zijn vanuit een nieuw verdienmodel en dat proberen te realiseren. Tom sluit af: “We hebben geen subsidie maar halen alles uit de markt via partnerschappen en launcing customers.”

Sluit je aan bij de karavaan en kom langs op een van de locaties. Boeken kan via het reserveringssysteem van Seats2Meet.